Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Deficitul de medici – 35%


Deficitul de medici din sistemul sanitar este, în medie, de aproximativ 35 la sută, dar sunt spitale unde lipsa medicior poate fi chiar și de 70 la sută în zonele izolate și de 20-30 la sută în centrele universitare, a declarat președintele CMR, Vasile Astărăstoae. „Cred că deficitul de medici este foarte mare . Spre exemplu, există un spital în Sighetul Marmației unde lucrează mai mulți medici pensionari decât doctori activi”, a spus profesorul Vasile Astărăstoae.
În opinia președintelui CMR, decizia primului ministru de a nu debloca posturile denotă inconștiență. „Mi se pare inconștiență din partea primului ministru, Emil Boc să nu vrea deblocarea posturilor din sănătate. Pe de altă parte nici nu mai știu dacă în situația dată, când mii de medici cer să plece din țară, ar mai fi persoane dornice să lucreze în spitalele din țară”, a opinat președintele CMR.
Potrivit profesorului Astărăstoae, angajarea unor medici în spitale presupune trecerea a cel puțin trei ani până când aceștia să devină eficienți.
Din 2007 și până în iulie 2010, peste 8.000 de medici, dentiști și farmaciști au primit certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate, iar 2.000 au depus cereri, dar nu și-au luat documentele, potrivit unei statistici a Ministerului Sănătății.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?