Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Vârstnicii Crucii Roşii se tratează gratuit la „Ana Aslan“


Zece membri ai Clubului Seniorilor, din cadrul Filialei de Cruce Roșie Vrancea au beneficiat de tratament pe o perioadă de 14 zile la Institutul Național „Ana Aslan” de Gerontologie și Geriatrie București. Alți 70 de vîrstnici din cadrul Clubului urmează să-și trateze afecțiunile la acest institut, începînd cu luna octombrie a acestui an, ei făcând parte din grupul țintă al proiectului intitulat „Primăvara Marilor Åžanse pentru vîrsta a III-a”, inițiat de Filiala de Cruce Roșie Vrancea în parteneriat cu Institutul Național „Ana Aslan”, Clubul Seniorilor, medicii de familie la care sunt arondate persoanele ce fac parte din proiect și Asociația „Aviva” Vrancea.  „De abia m-am întors de la tratament și pot spune că am avut servicii, cazare, masă perfecte. La pensiile pe care le avem nu am fi reușit să suportăm costurile la 14 zile de tratament . Masă s-a dat în funcție de regimul fiecăruia, s-au asigurat tratamente pentru toate afecțiunile, fie că e vorba de reumatologie, de recuperare după accidente vasculare, varice, boli oftalmologice, lombosciatică, afecțiuni ale ficatului sau altele. Am avut parte de investigații medicale complete și tratamente adecvate, acordate de medici de specialitate. Eu am avut trei accidente vasculare până acum și dacă nu aș fi făcut tratament eram legumă. Așa, uite că pot să merg, să vorbesc, mă descurc”, a declarat Vasile Crișan, de 67 de ani, din Focșani, membru cu state vechi al Clubului Seniorilor.

***
Potrivit celor declarate de Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, proiectul are drept scop asigurarea unor servicii me-dicale de recuperare pentru ameliorarea și li-mitarea stărilor de deteriorare organică și fiziologică a organismului specifice persoanelor înaintate în vârstă. Printre obiectivele urmărite se numără limitarea marginalizării persoanelor care prezintă semne de bătrânețe precoce, recupe-rarea celor cu afecțiuni reumatismale, metabo-lice, nutriționale și cardiologice dar și excluderea instituționalizării persoanelor cu probleme de sănătate și sociale. „Proiectul propus concordă cu misiunea fundamentală a Crucii Roșii și Semilunii Roșii «Alinarea și prevenirea suferinței umane fără niciun fel de discriminare» de vârstă, rasă, credință. Tuturor ne e frică de bătrânețe. Tinerii nu mai au nevoie de tine și încet încet te exclud din viață. În afară de asta ți se demonstrează la tot pasul că numai omul tânăr este compatibil de succes și dinamism. Încercăm să schimbăm această mentalitate: bătrânii să fie stimați, prețuiți. Experiența lor de viață poate avea va-loare inestimabilă pentru cei tineri dar și aceștia trebuie să-și propună să fie îngrijiți, concesivi, luminați și să se facă folositori celor din jur. Proiectul Filialei de Cruce Roșie Vrancea le întinde o mână!”, a subliniat Rodica Davidean, directorul instituției vrâncene de caritate. 
Vârstnicii beneficiari ai acestui proiect pleacă la Institutul „Ana Aslan” pe baza unei trimiteri eli-berate de medicul de familie, la care se atașează, unde este cazul, cuponul de pensie. Odată ajunși la Institut, ei sunt din nou consultați și, în baza unor bilanțuri minimale realizate în cadrul cabinetelor medicilor specialiști din Institut, se stabilește un diagnostic și se elaborează o strategie terapeutică. Acolo unde este cazul, asistența medicală acordată se combină cu un program complex de recuperare constând în servicii de fizioterapie, kinetoterapie, masaj și fitness precum și terapie cu produsele „Ana Aslan”. La ieșirea din clinică vârstnicilor li se înmânează un raport medical care cuprinde diagnosticul, rezultatele investigațiilor și recomandările pentru continuarea tratamentului, lucru care se face în baza de recuperare a Asociației „Aviva” din Vârteșcoiu, județul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?