Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Val de concedieri în septembrie


Primăriile vrâncene sunt la un pas de faliment. Riscă să își închidă ușile definitiv deoarece nu mai au bani pentru a-și desfășura activitățile, să plătească salariile, să cofinanțeze proiectele europene și nici să asigure securitatea cetățenilor. Pentru a nu pune lacătul pe uși, primarii au fost nevoiți să renunțe la iluminat public și deplasări și au diminuat cheltuielile cu consumabilele. Autoritățile locale au ajuns în această situație din cauza incompetenței Guvernului Boc, care a alocat sume infime administrațiilor locale, în special celor conduse de primari PSD și PNL.

Reducerea iluminatului public la minimum, diminuarea cotei de combustibil, desființarea telefoanelor de serviciu, etc. Așa începe lunga listă de economii, întocmită de autoritățile locale pentru a se putea descurca cu puținii bani pe care îi au. Primarii au renunțat la deplasări, la telefoane, la birotică doar pentru a nu ajunge în situația de a închide instituțiile pe care le conduc.
În Focșani, iluminatul public funcționează la cota de avarie, mașinile primăriei stau cu rezer-voarele pe jumătate, iar cheltuielile cu telefoanele au fost diminuate. „Din cauza bugetului de austeritate, am fost nevoiți ca pe bulevarde să apelăm la iluminatul de tip un bec arde, un bec nu arde. Iluminatul pu-blic va rămâne același în cartiere, pentru a menține gradul de siguranță a cetățenilor. Am făcut reduceri la consumul de combustibili, la telefoane și consumabile. În acest context, ne chinuim să ținem cât de cât orașul curat. Facem apel la cetățeni să păstreze curățenia pentru a putea face față reducerilor de cheltuieli”, a precizat viceprimarul municipiului Focșani, Bogdan Matișan.
Primăria municipiului Adjud nu are bani pentru funcționare, dar nici pentru plata angajaților, a facturilor la utilități sau pentru cofinanțarea proiectelor europene. Primarul Constantin Armencea a declarat că situația este „dezastruoasă”, deoarece suma alocată de la bugetul de stat pentru anul 2010, este de 860 de mii lei, iar necesarul primăriei pentru a funcționa la nivel de avarie și pentru a putea asigura co-finanțare la proiectele europene este de minim 5,5 milioane lei.
Situația este asemănătoare la Odobești. Reducerea iluminatului public la minimum, diminuarea cotei de combustibil, desființarea telefoanelor de serviciu sunt doar câteva dintre măsurile luate pentru ca primăria să mai poată funcționa. „Efectiv am intrat în situație de avarie din cauza creșterii TVA-ului, care afectează proiectele aflate în derulare în oraș. La aceasta se adaugă nesusținerea constantă a finanțării acestor proiecte din partea Guvernului. Peste toate a venit Ordonanța 55/2010 a Guvernului Boc, care cere reducerea cheltuielilor publice. La modul concret, pentru a atinge plafonul de 20% , vom face economii la iluminatul pu-blic, lăsând să funcționeze un bec din două. Intersecțiile vor fi iluminate, ca și trecerile de pietoni, pentru a garanta un minim grad de civilitate în oraș. Suntem obligați să facem economii și la capitolul întreținere străzi și la telefoanele de serviciu. S-a diminuat deja cota de combustibil și putem spune că ne-am înscris în cerințele Ordonanței 55/2010. De altminteri, la unele capitole, cum ar fi cota de combustibil și telefoanele de serviciu, nu am așteptat Ordonanța Guvernului pentru a face economii. De la începutul anului cheltuielile la acest capitol au fost reduse la minimum”, a spus primarul Daniel Nicolaș. El a atras atenția că cel mai grav este că au fost stagnate proiectele aflate în derulare.

Panciu… în beznă

La Panciu și Mărășești măsurile luate sunt similare. Însă, din cauza unor datorii mai vechi la Electrica, orașul Panciu a rămas în beznă. Agenția de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) a decis deconectarea de la sistem a iluminatului stradal. Primarul Ion Petre susține că este la zi cu plata facturii și acuză AFEE de rea-credință în relația cu instituția pe care o reprezintă. „Am plătit către AFEE nu mai puțin de 35 mii de lei, adică toți banii de care dispuneam la acea dată. Drept răsplată, ei au continuat deconectarea surselor de iluminat”, a declarat primarul Ion Petre.
Nici edilii din mediul rural nu se pot lăuda cu o situație mai bună, aceștia  fiind nevoiți să renunțe la aproape toate serviciile de care dispuneau. „Lipsa fondurilor ne duce în situația de a închide primăriile pentru că nu vor mai fi bani pentru salarii, investiții, pentru buna funcționare, pentru intervenții în situații de urgență, practic vom deveni administrații care nu putem face nimic pentru oameni. Asta după ce deja au fost tăiate salariile cu 25%, iar acești oameni nu mai au cu ce trăi. Este o situație explozivă creată de actuala pu-tere”, a precizat președintele Asociației Comunelor din Vrancea, primarul Elena Gîrneață.

Sute de angajați în șomaj

La toate aceste probleme se adaugă și disponibilizările ordonate de Guvernul Boc, incapabil să găsească soluții viabile pentru ieșirea din criză. Un număr de 190 de salariați de la instituțiile subordonate Primăriei municipiului Focșani va fi disponibilizat de la 1 septembrie, noile organigrame fiind aprobate în Consiliul Local. Potrivit noilor organigrame, sunt reduse 19 posturi la Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, 2 posturi la CSM Focșani 2007, 2 la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”, 8 posturi la Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei”, 4 de la Teatrul Municipal Focșani, 3 de la Formația Corală „Pastorala” și 20 de la Administrația Pieței. De asemenea, sunt desființate 132 de posturi la Poliția Comunitară Focșani.
Primăria Adjud va renunța la 140 de angajați. În prezent, la Primăria Adjud sunt 348 de angajați – funcționari publici și angajați ai serviciilor din subordinea primăriei, respectiv Spații Verzi, Salubritate, Pază, Construcții, Transporturi, Administrație baze sportive, Administrație Cimitir, Administrație Piață Obor Târguri. Primarul Constantin Armencea a declarat că „aceasta este cea mai mare aberație a Guvernului Boc”, iar în semn de protest va închide primăria câte o zi în fiecare săptămână. „În semn de protest, vom închide primăria o zi în fiecare săptămână, iar funcționarii vor face muncă necalificată. Iar dacă nu vom reuși să sensibilizăm pe nimeni, această măsură va fi extinsă”, a susținut Armencea.
La Mărășești, primăria va trebui să renunțe la 23 de salariați.
Până în prezent, la nivelul primăriilor din județul Vrancea, a fost anunțată concedierea a 376 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?