Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Investiţii de aproape 8 milioane de euro


Criza economică din ultimii doi ani este depășită de autoritățile locale din Fitionești cu fonduri de la Uniunea Europeană. Primăria Fitionești a reușit să acceseze mai multe proiecte europene care vizează îmbunătățirea condițiilor de trai ale locuitorilor. Construcția unui bloc ANL, electrificarea satului Mușunoaiele, alimentarea cu apă din satul Ciolănești sunt doar câteva din proiectele aflate deja în finanțare. Primarul Iordache Cazacu a afirmat că are în derulare sau depuse pentru a obține finanțare, proiecte în valoare de 7,8 milioane de euro.

Proiectele finanțate de Uniunea Europeană sunt singura soluție, în această perioadă de criză economică, pentru dezvoltarea unei localități. Primăria Fitionești a semnat contractul de finanțare cu Agenția Națională a Locuinței (ANL) pentru construirea unui bloc cu 12 apartamente. Licitația pentru desemnarea societății a avut deja loc iar în prezent se așteaptă depășirea perioadei de contestații pentru începerea efectivă a lucrărilor. Investiția are o va-loare de 840 de mii de euro. Primarul Iordache Cazacu a precizat că deja sunt peste 30 de persoane care au depus cereri pentru obținerea unei locuințe. „Investiția este una deosebit de importantă pentru comunitate, deoarece până în acest moment avem depuse 32 de cereri de la tot atâtea familii de tineri care nu au o locuință și nici posibilități să își construiască una”, ne-a declarat primarul Iordache Cazacu.
Primăria Fitionești a mai obținut o finanțare europeană, în valoare de 85 de mii de euro, pentru înființarea unui ghișeu unic, finanțarea fiind deja semnată de ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga. „Ghișeul unic va simplifica mult timpul de așteptare pentru eliberarea documentelor de care au nevoie oamenii de la primărie. Va fi un singur birou la care oamenii pot veni și acolo își vor rezolva toate pro-blemele”, a precizat primarul Iordache Cazacu.

Electricitate pentru oamenii din Mușunoaiele

O altă investiție importantă pentru comunitate este electrificarea satului Mușunoaiele din comuna Fitionești. În proiect este prins să fie electrificat și Schitul Mușunoaiele, unul dintre cele mai frumoase așezăminte religioase din România. Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că introducerea curentului electric este cea mai mare dorință a locuitorilor din acest sat. „Am reușit cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să obținem finanțare pentru introducerea curentului electric în satul Mușunoaiele, unde există 12 locuințe. Lucrările vor începe în luna septembrie”, a precizat primarul Iordache Cazacu. El a mai adăugat că valoarea totală a lucrărilor este de aproape 7 milioane de lei. Lucrările au fost demarate, în 2009, în prezența președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a turnat primul cancioc la baza primului stâlp de la noua rețea electrică.

Alimentare cu apă în satul Ciolănești

Locuitorii satului Ciolănești din comuna Fitionești vor beneficia de un sistem de alimentare cu apă modern. Pentru realizarea acestei investiții a fost alocată suma de 500 de mii de lei din care jumătate a și fost virată be-neficiarului. Sistemul de alimentare cu apă este finanțat în baza unui proiect depus în baza HG 577/2007, pentru aprobarea Programului privind pietruirea drumurilor comunale, alimentarea cu apă a satelor, conectarea satelor la rețeaua de electrificare și la rețelele telefonice.
În acest sat locuiesc 136 de familii care au ca surse de apă doar două fântâni care pe perioada verii sunt mai mult secate. Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că odată cu realizarea acestui sistem de alimentare cu apă, toate satele comunei vor beneficia de alimentare cu apă la standarde europene. Valoarea proiectului de alimentare cu apă ce va fi realizat la Ciolănești este de 650 de mii de euro.

Cămin pentru bătrâni în valoare de 850 mii euro

Primăria din Fitionești a obținut finanțare pentru construirea unui cămin pentru bătrâni, în valoare de 850 de mii de euro, iar lucrările vor începe în perioada imediat următoare. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Regional(POR).
Proiectul constă în construirea a 18 garsoniere, din care 16 cu câte două locuri și două garsoniere cu câte trei locuri.
Căminul va avea bucătărie și sală de merse complet utilate și dotate, dar și o sală de festivități.
Primarul din Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că acest proiect este singurul de acest fel accesat în zona Moldovei. „Este un proiect foarte important pentru comunitate, în condițiile în care există foarte multe persoane care au peste 65 de ani și de care nu are cine să aibă grijă. Centrul va fi rea-lizat în special pentru persoanele vârstnice din Fitionești dar și pentru persoane din alte localități. Proiectul a obținut punctajul maxim, a fost declarat eligibil și este singurul de acest fel accesat în Moldova”, a precizat Iordache Cazacu.
Edilul șef a mai adăugat că are în derulare, sau depuse pentru a obține finanțare, proiecte în valoare de 7,8 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?