Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Preoţi în loc de psihologi


Preoții vrânceni oferă consiliere oamenilor care întâmpină probleme în viața de zi cu zi. Programul „Mângâiere și Recunoștință” înființat de Eparhia Buzăului și Vrancei încearcă să vină astfel în sprijinul enoriașilor n În contextul actual, programul de consiliere s-ar putea dovedi chiar foarte bun.

Într-o lume în care tot mai mulți oameni se confruntă cu probleme care mai de care mai grave, la care de multe ori nu găsesc soluții, într-o lume în care copiii nu se mai înțeleg cu părinții, iar frații se ceartă între ei, Episcopia Buzăului și Vrancei a propus un program de consiliere a enoriașilor. Prin acest program, intitulat „Mângâiere și Recunoștință”, demarat la începutul anului, preoții au mai nou și rol de psiholog, sau chiar consilieri matrimoniali. Având în vedere nivelul de trai tot mai scăzut, concedierile masive, programul s-ar putea dovedi foarte bun.
Preoții acordă sfaturi gratuit, dar ședința de consiliere trebuie programată. Mai exact, doritorul trebuie să telefoneze preotul mai întâi, pentru a stabili o întâlnire. Consilierea propriu zisă se face miercurea și vinerea, iar dacă în prima zi dedicată programului aceasta se face la biserică, în ziua a doua preoții ar trebui să meargă la domici-liul enoriașului, în principiu.
Preoții spun că această inițiativă este binevenită, dar precizează că orice început este mai greu. „Este o inițiativă excelentă, dar momentan nu sunt așa mulți oameni doritori, dar vor veni cu timpul. Noi oferim această consiliere și în calitate de duhovnic, dar și de psiholog, sfătuitor, prieten. Tot mai mulți bărbați nu se mai înțeleg cu nevestele lor, copiii nu mai ascultă nici de părinți, nici de profesori, în timp ce frații se ceartă între ei. Este de datoria noastră să încercăm să îi ajutăm pe cei aflați în necaz”, a declarat părintele Nicolae Cobzaru. Acesta mai spune că dacă ar fi cereri, ar da și alte sfaturi. „Le-aș spune mai ales celor tineri că Dumnezeu ne-a lăsat pe toți frumoși și că tot ce punem pe noi și este ieșit din comun nu face altceva decât să ne urâțească frumusețea dată de Sus. Cei care își pun cercei sau își fac frizuri din acelea tip creastă o fac pentru a atrage atenția asupra lor, dar pot găsi și alte mijloace de a face acest lucru. La fel este și cu fetele care poartă fuste cât mai scurte. O fac pentru a atrage atenția, deși toți oamenii sunt înzestrați cu haruri de la Dumnezeu”, este de părere Nicolae Cobzaru.

Probleme cu farmecele…

Un alt preot din Focșani, Ion Miron, spune că până acum a consiliat doar câteva persoane, dar admite și el că începutul e mai greu. „Am avut un caz în care cel consiliat credea că cineva îi făcuse farmece și am încercat să îl ajut. Oamenii au tot felul de probleme, mai ales dacă ținem cont de ceea ce se întâmplă în țară. Programul este foarte bun, dar consider că este cel puțin pentru oameni un pic greu să vină doar într-o zi anume. De aceea eu mai fac consiliere și în alte zile decât cele de miercuri și vineri. Dacă totuși problemele enoriașului sunt foarte mari îi pot recomanda să vadă un psiholog sau un psihiatru”, a declarat părintele Ion Miron. Tot despre zilele prestabilite vorbește și un preot din Fitionești. „Sunt foarte puțini cei care se adaptează programării, din motive diverse. Totuși, cei care sunt cu adevărat frământați de o pro-blemă anume, găsesc întotdeauna disponibilitate la un preot responsabil. Parohia mea are un număr mic de familii, 115, încât monito-rizarea cazurilor se face ușor. Sunt situații în care îmi este solicitată consilierea, dar și situații pe care trebuie să le identific și să intervin, în modul în care mă luminează Domnul”, ne-a spus preotul Vasile Dabija, de la Fitionești. El a adăugat că oamenii de la țară sunt mult mai solidari și că obișnuiesc să-și rezolve problemele ajutându-se reciproc. „Ei sunt mult mai apropiați unii de alții. Sunt martor la nenumărate gesturi de solidaritate în rândul enoriașilor mei. Åži o fac necondiționat”, a mai declarat părintele Dabija.
Părintele Daniel Merloiu, din Panciu, spune că oamenii trebuie să vadă în preoți prieteni adevărați. „Oamenii trebuie să vadă în preot un prieten apropiat, la care vin nu numai să se plângă. Este vorba, dacă vreți, de o legătură spirituală, folositoare ambelor părți”, e de părere și părintele Daniel Merloiu din Panciu.
Toți oamenii Domnului spun că în niciun caz nu se autoinvită la oameni acasă, dacă aceștia aleg să vină miercurea la consiliere. Cu toate acestea, dacă preotul vine în casa enoriașului, acolo îi mai poate consilia și pe ceilalți membri ai familiei, care din diverse motive pot ocoli biserica. Preoții știu că munca le poate fi ușurată de confortul și siguranța pe care propria locuință le-o dă enoriașilor și tocmai de aceea spun că ar fi de preferat ca această consiliere să se facă pe cât posibil și la om acasă.
Programul „Mângâiere și Recunoștință” se va desfășura pe trei ani de zile, iar în urma rezultatelor acestuia va fi continuat sau va fi oprit. Preoții sunt totuși încrezători în rezultatele bune ale acestui inedit proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?