Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Asistenţi medicali mai bine pregătiţi


Asistenții medicali din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) și Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” vor putea efectua, din această toamnă, un curs de atestat în urgență. Cursurile sunt organizate de Ministerul Sănătății și au ca scop dezvoltarea competențelor asistenților. Cei 37 de asistenți medicali din Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” și cei  150 de asistenți ai SAJ vor avea posibilitatea de a fi selectați pentru aceste cursuri. „Este o idee foarte bună și noi vom trimite asistenți. Mi se pare normal ca personalul să fie cât mai instruit, cât mai bine pregătit. Este clar că standardele vor crește, iar acest lucru este atât în interesul nostru, cât și în cel al locuitorilor din județ. Așteptăm să se pună la punct toate detaliile și să se demareze acest proiect”, a declarat Cristi Onia, managerul Serviciului de Ambulanță Județean.
Cursurile se vor derula pe o perioadă de trei luni, iar asistenții medicali își vor primi salariile integral pe durata acestora, cheltuielile urmând a fi asigurate de Ministerul Sănătății. În tot acest timp, postul fiecărui asistent va fi acoperit de colegi, lucru ce ar putea îngreuna programul, mai ales pentru că există deja un deficit de personal. Cursurile, ale căror tematici sunt încă în lucru, vor avea loc în 18 centre din țară, inclusiv în centre universitare, și vor angrena câte 15 asistenți. Aceste cursuri vor fi punctate EMC (Educație Medicală Continuă), numărul punctelor urmând a fi stabilit de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.
La sfârșitul perioadei de acumulare a cunoștințelor, asistenții vor da câte un examen, în urma căruia vor primi o diplomă care le va atesta pregătirea. „Reprezentanții fiecărui Serviciu de Ambulanță din țară și ai fiecărei Unități de Primiri Urgențe din spitale vor trebui, pentru fiecare sesiune de cursuri, să propună un anumit număr de asistenți me-dicali pentru aceste cursuri”, susține Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?