Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Abdomenul proeminent este periculos


Indiferent dacă un om este slab sau gras, abdomenul proeminent este periculos pentru sănătate și se asociază cu mai multe riscuri de deces din cauza anumitor boli, arată un studiu american publicat luni, citat de AFP.
Cercetătorii de la American Cancer Society din Atlanta au stabilit că bărbații și femeile cu burtă (a căror circumferință este egală sau depășește 120 cm la bărbați și 110 cm la femei) prezintă un risc de două ori mai mare să moară în urma unor boli decât cei care n-au. Studii realizate înainte asociaseră deja burta mare cu risc crescut de boli cardiace, inflamatorii, diabet, rezistență la insulină și nivel mare de colesterol. Cercetarea, ale cărei rezultate sunt publicate în American Medical Association Archives of Internal Medicine, subliniază că riscurile asociate burții mari sunt aceleași, indiferent dacă pacientul are o greutate normală, este supraponderal sau obez. Cercetătorii au mai constatat că bărbații și femeile cu burtă sunt, de regulă, ‘mai puțin instruiți decât cei cu talie mai subțire, fac mai puțină mișcare, sunt supraponderali, vechi fumători, au o boală cardiovasculară, respiratorie sau o formă de cancer’.
Cu o circumferință mare a abdomenului a fost pusă în legătură și mortalitatea, datorată ‘probabil faptului că talia groasă reflectă grăsimea de pe organele interne din abdomen. Aceasta este considerată mai periculoasă decât grăsimea subcutanată’, afirmă autorii studiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?