Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Ultravioletele, duşmanul invizibil


Din ce în ce mai mulți vrânceni ajung la dermatolog și pleacă de acolo cu un diagnostic de cancer de piele. Acesta este efectul radiațiilor ultraviolete, arma invizibilă cu care ne atacă soarele. Săptămânal, medicii dermatologi de la Spitalul Județean diagnostichează 4 sau 5 persoane cu cancer de piele. Nu doar pielea trebuie apărată de razele soarelui, ci și ochii. Ochii trebuie protejași cu ochelari corespunzători, susțin medicii oftalmologi.

Din totalul tipurilor de cancer de care suferă oamenii, cancerul de piele se situează între 5 și 30 de procente. Din acestea, epitelioamele bazocelulare reprezintă 5-10 %, cele spinocelulare 1-5%, la fel ca și cele maligne. Cel mai periculos tip de cancer este melanomul malign, cu mortalitate între 1 și 5 ani de la debut.
La Spitalul Județean de Urgență, Secția de Dermatologie, zeci de persoane sunt consultate zilnic. În fiecare săptămână, 4-5 persoane sunt diagnosticate cu cancer de piele. Unele cazuri sunt noi, în altele boala a recidivat. „La secția de dermatologie sunt 4-5 cazuri de cancer de piele pe săptămână, noi și vechi, care recidivează. În această perioadă, riscul de cancer de piele este unul crescut din cauza radiațiilor solare, iar cei care se expun mult la soare riscă să dezvolte acest tip de cancer. Cei care au alunițe sunt obligați să le acorde o atenție deosebită și nu trebuie să le expună la soare, iar când observă modificări ale acestora trebuie să se prezinte la un medic specialist. Când apar modificări de culoare, formă, suprafață, precum și sângerări, trebuie consultat de urgență un medic dermatolog, pentru a se stabili un diagnostic”, susține Daniil Drăgună, șeful departamentului de Dermatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.
Este important ca oamenii să ajungă la timp la medic, pentru a evita „verdictul” de cancer. Medicii de familie ar trebui să trimită mai departe, către un specialist, toate cazurile care reprezintă suspiciuni de cancer. „Pentru că nu recunosc tipul de cancer sau pentru că încearcă să îl trateze cu altceva, medicii de familie nu trimit bolnavii la timp, iar prezența lor la începutul bolii este foarte importantă. Tratamentul este unul lejer, dacă se intervine în prima etapă. În aceste cazuri, se recurge la excizia chirurgicală. De altfel, pentru melanom, acesta este singurul tratament, ca și în cazul epitelioanelor bazocelulare. În cazul epitelioamelor spi-nocelulare se recurge atât la excizie, cît și la radioterapie”, a mai declarat doctorul Daniil Drăgună.
Este bine de știut că nu doar cei care se expun la soare se pot îmbolnăvi de cancer de piele. Acesta poate fi diagnosticat și în adolescență, așa că atunci când apar alunițe, este bine să le verificați. Acest lucru poate fi făcut gratuit, în fiecare an. În luna mai a fiecărui an, dermatologii efectuează gratuit controale. Programul derulat prin Societatea Română de Dermatologie, are loc în  preajma Zilei Mondiale a Melanomului și are rolul de a preveni decesul cauzat de acest tip de cancer. 

„Fiți cu ochii pe razele ultraviolete!”

Soarele puternic din aceste zile și radiațiile ultraviolete nu afectează doar pielea. Ochii sunt și ei expuși pericolelor și trebuie protejați corespunzător. Medicii spun că ochelarii de soare cu protecție împotriva ultravioletelor pot face diferența între o vedere bună și orbire. Expunerea la radia-țiile UV poate produce arsuri la nivelul ochiului, iar o expunere îndelungată poate afecta atât structura superficială a ochiului, respectiv corneea sau conjunctiva, cât și  elemente din structura internă, precum retina. „Razele ultraviolete sunt foarte periculoase pentru ochi, ele pot provoca arsuri ale retinei și cataractă. Ochii trebuie protejați cu ochelari corespunzători, cei mai buni fiind cei cu lentile polaroide. Sigur că trebuie evitat uitatul în soare, dar foarte riscant este și să ne uităm în luciul apei, care reflectă de două ori radiațiile ultraviolete. Am întâlnit cazuri în care oamenii au avut probleme după ce au bătut tablă pe casă, pentru că materialele au reflectat periculos razele solare”, susține Viorica Fermeșanu, medic oftalmolog.
Controalele periodice efectuate la medicul oftalmolog sunt foarte importante, deoarece problemele grave de vedere pot fi evitate. În același timp, medicii oftalmologi oferă sfaturi pentru protecția solară în conformitate cu starea de sănătate a ochilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?