Ediția: Sâmbătă 22 iunie 2024. Nr. 6654
Ediția: Sâmbătă 22 iunie 2024. Nr. 6654

Sute de credincioşi la hramul Schitului Muntioru


Sute de credincioși au participat ieri, de sărbătoarea „Schimbării la Fată”, la hramul Schitului Muntioru, unul dintre cele mai noi lăcașe de rugăciuni din Vrancea. Schitul a fost construit de părintele Macarie Beșliu, în baza unei dorințe-testament a marelui domnitor Åžtefan cel Mare.

Schitul Muntiorul este metocul mănăstirii Poiana Mărului, fiind ctitoria părintelui Macarie Beșliu, cel care a reușit să ridice un edificiu cum rar îți este dat să vezi în țară. Slujba care a avut loc cu ocazia sărbătorii „Schimbării la față” a fost oficată chiar de părintele Macarie Beșliu, fostul stareț de la mănăstirea Poiana Mărului, de preotul Mihai Milea, de la Buzău, protopopul Negoiță Boghină, trimis de Episcopia Buzăului și Vrancei, și de călugării din mănăstire. „Mare este Dumnezeu și totul este al Lui, nimic nu este al nostru, decât să facem voia lui Dumnezeu. Ne-a iubit atât de mult și ne iubește pe toți, care ascultăm de poruncile sale. El ne-a făcut după chipul și asemănarea sa. Ne-a dat voie liberi, nu ne-a asuprit, ca fiecare să lucrăm după cum putem. Oamenii să fie alături de noi în dreapta credință a lui Dumnezeu și să nu se lase. Mare este Dumnezeu și va face dreptate. Lumea să nu-și piardă speranța și să se roage alături de noi. Fiecare vom lua plată după cum ne-am ostenit”, au fost vorbele părintelui Macarie.
La rândul său, preotul buzoian Mihai Milea, cunoscut ca samaritea-nul din Buzău, i-a binecuvântat pe toți cei prezenți, inclusiv pe părintele Macarie. „Ziua de astăzi are și o bucurie în plus, pentru că am slujit la Munitoru, unde este mănăstirea cu hramul «Schimbarea la față», iar ctitor este părintele Macarie, cel care a făcut acest frumos lăcaș de rugăciune, la dorința binecredinciosului voievod Åžtefan cel Mare și Sfânt, în urmă cu aproape 500 de ani. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe părintele Macarie, pe toți ostenitorii acestui așezământ monahal și pe toți creștinii, pelerinii care au fost la această importantă sărbătoare”, au fost vorbele preotului Mihai Milea.

Lacrimi în ochi de fericire

Din cauza mulțimii numeroase, în biserică nu s-a mai putut intra la un moment dat, astfel că oamenii au ascultat slujba afară. „Este fantastic, e uimitor, ca de fiecare dată, părintele reușește să ne impresioneze cu ce a construit aici. Nu ne mai rămâne decât să-l sprijinim în continuare fiecare cu ce poate. Oricât de departe ar fi, trebuie să venim”, a sups Ion, din comuna Vișina Nouă, județul Olt.
Chiar dacă au mers pe jos prin pădure mai bine de 5 kilometri, cre-dincioșii au spus că efortul merită pentru a-și hrăni sufletul la schitul Muntioru. „Sunt din Vintileasca și am venit pe jos. Când vii la mănăstire cu sufletul curat, distanța ți se pare mică. Voi fi alături de preotul Macarie și de călugării de aici”, a spus Aurelian Văcăroiu.
Alții nu au uitat de nedreptatea care i s-a făcut preotului Macarie și au spus că vor lupta, în continuare, pentru ca acesta să revină la Poiana Mărului. „Este o mâhnire în suflet că nu îl găsesc aici pe părintele Valerie Partal. Mă doare sufletul, este primul hram la care el nu a participat, deoarece are o problemă medicală și se află la spital. Aici este și munca lui și el e titularul de drept, iar părintele Macarie trebuia să fie la Poiana Mărului, acolo unde este munca lui de mai bine de 20 de ani”, a spus Paul Luncan. În încheiere, părintele Macarie le-a transmis tuturor credincioșilor un apel la rugăciune și la speranță. „Oamenii vin și îmi spun: «părinte dacă mai mergi 100 de kilometrii de aici încolo, noi mergem după tine». M-a impresionat mult atunci când am plecat de la Poiana Mărului, pe 2 iunie, că a fost o ploaie și un noroi de nedescris. A doua zi au venit două mașini cu alimente de la Focșani, pentru noi. Cum îi aducea corbul lui Ilie prorocul de mâncare, așa ne aduce și nouă poporul. Nu ne despărțim de Dumnezeu în veci”, a declarat părintele Macarie Beșliu.
Enoriașii veniți la mănăstire au rămas uimiți de numărul mare de polițiști chemați la slujbă, deși, spun ei, nu era decât un hram. Aceștia au susținut că au fost deranjați de prezența polițiștilor care mișunau peste tot, prin curtea mănăstirii. Purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Bogdan Toader, a precizat că a fost inițiativa celor de la ordine publică, pentru a evita tulburarea liniștii și ordinii publice și că nu s-a primit nici o solicitare în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?