Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

CAS a terminat banii pentru medicamente compensate pentru 2010


Sistemul sanitar este la un pas de colaps. Casa de Asigurări de Sănătate a terminat din luna iulie banii pentru medicamente compensate pe întregul an, iar banii pentru spitale sunt și ei pe terminate. Fără rectificare bugetară, Sănătatea ar trebui să tragă obloanele. Sistemul de Sănătate are nevoie de câteva miliarde de lei pentru a evita colapsul. La finele lunii mai, datoriile spitalelor însumau aproximativ 1,3 miliarde de lei. S-au dus și banii destinați medicamentelor compensate. În acest an, bugetul acestora a fost de 500 de milioane de euro, bani care au reprezentat de fapt datoriile pe anul trecut către farmacii și furnizorii de medicamente. „Sistemul medical este în colaps încă de anul trecut. De anul trecut am început să tragem semnale”, a spus președintele Organizației pacienților cu Afecțiuni Cronice, Cezar Irimia.
„Cât timp nu vom construi un buget pe priorități, nu pe alte interese sau pe forța miniștrilor, sistemul de sănătate va fi în colaps și își va da sufletul de la o zi la alta. Rectificarea de buget nu va face altceva decât să acopere niște datorii, dar nu va crea modalitatea de funcționare a sistemului”, a spus președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie.
În acest an, bugetul sistemului sanitar a fost mai mic cu suma de pe un trimestru, adică 2,8 miliarde de lei. Asta pentru că suma a fost folosită anul trecut, tot pentru evitarea unui colaps. De altfel, ministrul sănătății a avertizat la începutul anului că banii pentru medicamentele compensate și pentru cele din programele naționale de sănătate ajung până la jumătatea anului. Åži a atenționat atunci că este nevoie de o rectificare bugetară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?