Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Depresia, boala despre care nu se vorbeşte


În ultima perioadă, Vrancea este zguduită de numărul din ce în ce mai ridicat de tentative de sinucidere. Mulți vrânceni vor, din diferite motive, să renunțe la lupta cu existența și ajung la spital între viață și moarte. Ultimul caz de acest gen s-a petrecut de curând și a avut în prim plan o tânără de doar 22 de ani care a înghițit pastile pentru a-și curma viața.

Multe astfel de tentative de suicid ar putea fi evitate dacă   s-ar descoperi din timp depresia celor care recurg la acest ultim gest. Din varii motive însă, această boală este descoperită atunci când este mult prea târziu. Cei afectați de depresie ori nu vor să recunoască nevoia lor de ajutor, ori nu urmează tratament, fie din prejudecăți, fie din lipsa banilor necesari tratamentului de specialitate, psihoterapeutic. Depresia afectează viața de familie, viața socială și determină negativism. În aceste situații însă, un psiholog dă încredere, deschide anumite perspective. Cei care pot observa primii semnele depresiei sunt membrii familiei. Sprijinul moral este foarte important, iar aceștia pot sugera și consultarea unui psiholog. „Dacă familia sesizează tristețe, lipsa poftei de viață, plâns, ar trebui să îndemne la un consult psihologic. Persoanele depresive au nevoie de ajutor, nu este de glumit. În depresii nu mai poți să faci nimic, nu ai chef să faci nimic, nu ai nici măcar speranța că mâine va fi ceva mai bine. Poate duce până la stupoare, adică pur și simplu stai în pat și simți că nu poți să faci nimic. Nimic nu te mai încântă, nici măcar lucrurile care-ți produceau bucurie cândva nu-ți mai produc bucurie și asta poate duce la o stare de letargie totală, putând ajunge la sinucidere”, susține psihologul Maria-Cătălina Dascălu. Terapia psihologică aplicată din timp poate evita înrăutățirea acestei boli, dar nu multe persoane aflate în această situație apelează la psiholog pentru că prețul unei ședințe este destul de ridicat. Statul român nu încurajează ședințele de psihote-rapie și nu le decontează, așa că cei care vor să apeleze la ele trebuie să plătească între 50 și 100 de lei pe ședință. „Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează absolut nimic, așa că cine vrea să scape de depresie cu ajutorul psihote-rapiei trebuie să scoată bani din buzunar”, susține Maria-Cătălina Dascălu. Tratamentul este diferit, în funcție de starea pacientului. Dacă depresia este la început, aceasta poate fi tratată doar cu ședințe terapeutice, dar în cazul în care depresia a evoluat, depășind faza medie, este necesar un tratament psi-hiatric, inclusiv medicamentos. „În depresie, stima de sine scade, iar anxietatea crește, putând fi necesară o intervenția psihiatrică ce presupune și un tratament medicamentos. Neurolepticele tratează efectul, acționează pe moment, dar când s-a terminat pastila se intră din nou în starea de dinainte, iar conflictul interior nu este rezolvat. Terapia psihologică este de lungă durată, iar ea tratează cauza, nu efectul”, declară Maria-Cătălina Dascălu.
Depresia este o boală aflată la limita dintre psihic și suflet, tratarea din timp poate evita problemele grave ce ar putea surveni pe parcurs, iar multe din cazurile de suicid ar putea dispărea. Potrivit datelor Institutului de Medicină Legală, anul trecut, în Vrancea s-au înregistrat 8,08 sinucideri la 100.000 de locuitori, ceea ce situează județul nostru în limita de jos a incidenței sinuciderilor. Conform IML, anul trecut în România s-au înregistrat 2953 de cazuri de suicid, acestea reprezentând 25% din totalul morților violente înregistrate anul precedent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?