Ediția: Marți 16 iulie 2024. Nr. 6671
Ediția: Marți 16 iulie 2024. Nr. 6671

Ioan Cindrea (PSD): Avem 1,2 milioane de şomeri


Rata reală a șomajului în România este de 10-12 la sută, nu de 7,44 la sută, iar numărul real de șomeri a crescut la 1,2 milioane, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) refuzând să facă publice cifrele reale rezultate în urma sondajului AMIGO, a declarat ieri, fostul președinte al ANOFM din perioada 2001-2004, deputatul PSD Ioan Cindrea.
„La ora actuală în România sunt peste un milion, 1,2 milioane șomeri reali, din evaluările noastre. Avem între 10-12 la sută rata șomajului în România. Există metode de calcul a ratei șomajului pe sondaj, AMIGO, ANOFM-ul face periodic acest sondaj, dar nu îl mai face public. Sondajul AMIGO trebuie dat publicității”, a precizat ieri, fostul președinte al ANOFM, deputatul Ioan Cindrea.
Cindrea a explicat că sondajul AMIGO care arată numărul real de șomeri funcționează încă din 2001, pe baza unui program performant. „Există un soft lăsat de mine, cel mai performant din România, în care noaptea se replicau toate intrările și ieșirile, fiindcă era mai ieftin noaptea pe antene, atunci era pe Connex. Replica și în serverul central se făcea statistica. Dimineața, la ora 8.00, eu aveam statistica pe țară, numărul exact de șomeri, câți indemnizați, câți neindemnizați, pe categorii de vârstă, femei, bărbați, mediul rural, mediul urban, din sector privat, de la stat etc. Nu vor să pună la dispoziție aceste date”, afirmă Cindrea.
Acesta, în calitate de președinte al Departamentului de politici sociale al PSD a promis că va face publice datele reale ale șomajului și angajărilor din România, la sfârșitul lunii august. Din estimările lui Cindrea, numărul angajărilor în luna iulie 2010 este de șapte ori mai mic față de acum șase ani.
„Numărul șomerilor neindemnizați este mare, este în creștere, fiindcă în ultimii doi ani, din cauza crizei, numărul șomerilor care au ieșit din plată a crescut și numărul angajărilor este în scădere. În luna iulie, aveam 60.000-70.000 de locuri de muncă, acum sunt 10.000 în zone și meserii care nu se caută”, a spus deputatul PSD.
Cindrea acuză actuala conducere a ANOFM că închide agențiile teritoriale. În 2004, în țară existau 265 de agenții destinate șomerilor și angajatorilor. Acesta mai acuză conducerea ANOFM că nu asigură finanțarea suficientă pentru ajutorarea reală a șomerilor.
Vicepreședintele Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților susține că are date statistice, conform cărora tot mai mulți șomeri preferă să își vândă apartamentele de la oraș și se mută în case modeste la țară, unde își cresc câteva animale pentru a se hrăni și își acoperă restul cheltuielilor din dobânda obținută din banii de pe apartament, pe care îi depozitează la bancă.
„Oameni din orașe s-au retras la țară, își vând apartamentele își cumpără o căsuță la țară și trăiesc din dobânda de la bancă și cresc două găini și un porc”, a arătat Ioan Cindrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?