Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Rabie confirmată în Soveja


După ce o femeie de 69 de ani din Soveja a fost mușcată de o vulpe, s-a presupus  că animalul suferea de rabie și, în urma investigațiilor de laborator efectuate, diagnosticul s-a confirmat. Femeia mușcată de vulpe a fost transportată la Spitalul din Panciu, dar a fost externată la scurt timp. În contact cu vulpea au intrat, după ce aceasta a fost omorâtă, trei tineri din sat și o vecină a persoanei mușcate, dar aceștia nu au fost contaminați. În urma diagnosticului de rabie, în  Soveja a fost instituit comandamentul antiepizootic local și a fost instaurată, pentru 90 de zile, carantina de gradul II. De asemenea, a fost inițiată catagrafierea câinilor și pisicilor din comună și urmeză să se facă vaccinările antirabice de completare.
Direcția Sanitar Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea a trimis adrese către DSP, ITRSV, AJFPS, Ocolul Silvic Soveja, precum și către primăria, poliția, cabinetul medical uman și cel veterinar din comuna în care a avut loc cazul de rabie. „ITRSV urmează să stabilească o evidență a populației de animale sălbatice din zonă pentru a ne comunica tot ce înseamnă îmbolnăviri sau decese ale vulpilor, ca să putem preleva probe de laborator” a declarat Mariana Amaricăi, directorul DSVSA Vrancea.
Pentru o bună comunicare în teritoriu, înștiințări au fost trimise și către DSVSA Bacău și Covasna. Nici vânătorii nu au fost lăsați deoparte în acest caz. Pentru a preveni cazuri de transmitere a rabiei de la animale la oameni, acestora li se interzice folosirea, în acest scop, a câinilor de vânătoare. De asemenea, interzisă este și jupuirea animalelor moarte. Acesta este al doilea caz confirmat în cursul acestei luni. La începutul lunii, o vulpe bolnavă de rabie a băgat spaima în localnicii din Vidra. Animalul bolnav a fost a fost găsit mort  în curtea unui localnic.
Curtea a fost dezinfectată iar cei doi câini din curtea cetățeanului au fost omorâți. La momentul respectiv, viceprimarul comunei Vidra, Octavian Dumbravă, afirma că  reprezentanții DSVSA nu au luat toate măsurile așa cum ar fi trebuit să se întâmple în astfel de cazuri. Autoritățile locale au informat cetățenii cu privire acest caz și în mod normal toate pisicile și câinii din localitate ar fi trebuit să fie vaccinați însă acest lucru nu s-a întâmplat.
De asemenea, oamenilor li s-a sugerat să nu lase câinii pe care îi au prin curte slobozi și să fie foarte atenți la animale, iar în cazul în care observă ceva în neregulă să anunțe imediat. De asemenea, localnicilor li s-a sugerat să evite contactul cu animalele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?