Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Tinerii din Europa de Est tot mai expuşi riscului infectării cu HIV


Aproximativ 80 la sută dintre noile infecții cu virusul HIV în Europa de Est și Asia Centrală afectează persoane care au cel mult 30 de ani, arată un raport publicat luni de UNICEF cu ocazia unei confe-rințe internaționale pe tema SIDA, desfășurată la Viena. Potrivit unui raport oficial, aproximativ 1,5 milioane de noi infecții cu HIV se înregistrează în Europa de Est și în Asia Centrală, comparativ cu 900.000 în 2001. În anumite părți ale Rusiei, înmulțirea infecțiilor a atins chiar nivelul de 700 la sută, subliniază UNICEF. Copiii străzii, tinerii în situații sociale precare, prostituatele minore și consumatorii de droguri sunt categoriile cele mai vulnerabile.
În regiunea analizată, aproximativ 1,3 milioane de copii cresc în orfelinate, după care ajung pe străzi și încep să consume droguri. Un studiu efectuat la Sankt-Petersburg pe 300 de copii ai străzii arată că 40 la sută dintre aceștia sunt infectați cu HIV. În Ucraina, o anchetă efectuată pe 800 de copii și tineri relevă că 56,7 dintre fete se prostituează. În afară de prostituție, injectarea de droguri cu aceeași seringă reprezintă o altă cauză principală de infectare cu HIV.
Raportul subliniază că este necesară o schimbare de menta-litate, atrăgând atenția că accesul la educație al tinerilor seropozitivi este limitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?