Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Obezitatea, inamicul sănătăţii


România este pe locul 3 în Europa…din nefericire, la obezitate. Patru milioane de români sunt supraponderali și un număr însemnat îl reprezintă copiii, iar județul Vrancea își aduce „contribuția” la acest clasament. Situația este una alarmantă dacă ne gândim că, în 2003, eram pe locul 23 în Europa în ceea ce privește numărul de persoane supraponderale.

Conform Institutului de Endocrinologie „C.I.Parhon”, un român din patru suferă de obezitate și jumătate din populația țării este supraponderală. Cu toate că obezitatea poate fi produsă de alte probleme medicale, de cele mai multe ori, persoanele ajung în această situație din cauza unui regim alimentar neco-respunzător. „Obezitatea este de 3 feluri, obezitate hipertofică, obezitate hiperplazică și obezitate de natură endocrină. Obezitatea hipertrofică presupune înglobarea grăsimii la nivelul celulelor, cea hiperplazică înseamnă înmulțirea celulelor adipocite, iar cea de natură endocrină poate apărea în boli endocrine cum ar fi mixedemul, dereglările glandelor suprarenale și diabetul zaharat. Cauzele obezității comune generalizate se datorează unei alimentații nesănătoase”  susține Gheorghe Cocioabă, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice. Restaurantele de tip fast-food devin dușmanii corpului sănătos. Atrași de preparatele de acest tip, din ce în ce mai mulți copii trec pragul unor astfel de restaurante, iar asta se vede în statistici. Åži la obezitate infantilă țara noastră stă la fel de „bine”, situându-se pe același loc 3. Copiii consumatori de fast-food au șanse mari să fie afectați de obezitatea hiperplazică. „Obezitatea hiperplazică apare mai ales la copii și tineri și este foarte greu de tratat. Anumiți factori culinari de tip fast food conduc la obezitate. Aceste produse conțin grăsimi prăjite în exces, care pot genera și alte boli. Prăjirea intensivă a uleiurilor, a grăsimilor din produse fast-food, determină apariția acroleinei, o substanță care poate genera tulburări digestive” declară același Gheorghe Cocioabă. Este important de știut că și o singură masă pe zi poate determina apariția obezității. Dacă aceasta este una consistentă și are loc după ora 16:00, există riscul instalării acestei boli, pentru că organismul nu are timp să consume caloriile ingerate așa că ele se depun. Cum nu există tratament medicamentos pentru obezitate, singura șansă este reprezentată de un stil de viață sănătos, cu sport și fără excese alimentare. „Tratamentul este cel dietetic, prescris de medicul dietetician sau diabetolog. Persoanelor care vor să slăbească nu li se recomandă o slăbire mai mare de 10 kilograme în interval de două săptămâni, pentru că aceasta poate provoca dereglări metabolice ireversibile. De asemenea, se va umări ca la sfârșitul dietei să se calculeze cantitatea de calorii și componența nutrienților, pentru ca alimentația să constea în acele alimente care au dus la slăbire. Secretul menține-rii slăbirii este dat de constanța dietei calculate după cura de slăbire. Lesne de înțeles că trebuie evitate grăsimile în exces,  dulciurile, sucurile cu tot fel de fel de constituenți zis E-uri. De evitat sunt și mesele unice și îmbelșugate, la ore târzii” spune medicul Gheorghe Cocioabă. Odată instalată, obezitatea poate aduce o serie de complicații, precum artrita, diabetul de tip 2, cardiopatiile, hipertensiunea arterială, sau accidentul vascular cerebral. Totodată, această „plagă” conduce la diminuarea cu până la 9 ani a duratei de viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?