Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Focar de rabie la Vidra


O vulpe bolnavă de rabie a fost găsită moartă în curtea unui localnic din Vidra. Autoritățile locale au informat cetățenii cu privire la măsurile de protecție ce trebuie luate. Viceprimarul comunei, Octavian Dumbravă, susține că nu au fost vaccinați toți câinii și pisicile din comună, așa cum s-a spus, ci au fost eutanasiați doar doi câini, din curtea unde a fost găsită vulpea, și a fost dezinfectat perimetrul. Acesta afirmă că a făcut informări către Prefectură și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), dar nu a  primit niciun răspuns. Reprezentanții DSVSA nu au fost de găsit pentru a ne spune ce măsuri au fost luate în acest caz.

O vulpe bolnavă de rabie a băgat spaima în localnicii din Vidra. Animalul a fost găsit mort în curtea unui localnic, iar în urma ana-lizelor efectuate s-a constatat că vulpea moartă avea rabie, sau turbare în termeni populari. Joi, medicul veterinar a informat poliția din Vidra despre faptul că „pe raza comunei a fost identificat un focar de rabie, la o vulpe găsită decedată în curtea unui cetățean. Au fost luate măsuri pentru prevenirea difuzării rabiei la populație, constând în uciderea câinilor care au intrat în contact cu vulpea bolnavă de rabie, a fost dezinfectată curtea în care s-a găsit vulpea, au fost vaccinați câinii și pisicile din comuna Vidra și a fost limitată circulația câinilor și a pisicilor”. Viceprimarul comunei, Octavian Dumbra-vă spune că el nu a fost informat cu privire la vaccinarea tuturor câinilor și a pisicilor și că autoritățile competente nu au făcut mare lucru în această situație. El a spus că a trimis adrese către Prefectură și DSVSA, dar până ieri după-amiază nu primise niciun răspuns de la vreuna dintre cele două instituții. Cazul este mai vechi de o săptămână, însă a fost făcut public abia ieri. Viceprimarul susține că a fost informat despre acest caz în dimineața zilei de 5 iulie, atunci când a fost anunțat de un cetățean despre cele întâmplate. „Pe 5 iulie, dimineața, am vorbit cu cetățeanul care a găsit vulpea moartă în curte. Omul mi-a spus că în noaptea respectivă câinii au lătrat toată noaptea, iar dimineața când s-a trezit și a ieșit în curte a găsit vulpea moartă. După discuția cu el, am încercat să iau legătura cu cei care au competență în astfel de cazuri. Au venit de la DSV și au luat vulpea, iar după analize s-a dovedit că avea rabie”, a precizat viceprimarul Octavian Dumbravă.  Edilul afirmă că a fost înștiințat despre boala pe care o avea vulpea la o zi după ce a fost găsită, respectiv după ce au fost efectuate analizele. Potrivit acestuia, cel care i-a adus la cunoștință faptul că vulpea avea într-adevăr rabie a fost chiar medicul veterinar Teodor Potop. Viceprimarul susține că imediat după ce a aflat că vulpea avea rabie, a tipărit afișe pe care le-a lipit prin toată comuna. „Pe 6 iulie medicul Teodor Potop mi-a spus că în urma ana-lizelor, s-a constatat că vulpea era bolnavă de rabie. Am făcut afișe pe care le-am lipit prin toată comuna, prin intermediul cărora cetățenii au fost informați despre acest caz. De asemenea, acestora li s-a sugerat să nu lase câinii pe care îi au prin curte slobozi și să fie foarte atenți la animale, iar în cazul în care observă ceva în neregulă să anunțe imediat. De asemenea, le-am sugerat celor din comună să evite contactul cu animalele și alte măsuri de care se ține cont în astfel de situații”, a mai adăugat Octavian Dumbravă.

Câinii comunitari se plimbă liberi

În mod normal, în astfel de situații ar fi trebuit să se ia toate măsurile pentru ca oamenii să nu aibă de sufe-rit. Viceprimarul susține că intenționa să facă ceva cu câinii comunitari din localitate, pentru că aceștia reprezintă un pericol. Nu a primit înțelegere decât de la Primăria Focșani, dar contra cost. „Medicul veterinar de aici a fost de acord cu măsurile, iar după aceea a renunțat. Am vorbit personal la Primăria municipiului Focșani și i-am rugat să ne ajute cu acești câini, să fie duși la padoc, evident contra cost și au fost de acord. Eu nu cred că este suficient că  s-au eutanasiat cei doi câini din curtea în care a fost găsită vulpea și că s-a dezinfectat acea curte. Trebuie luate măsuri serioase, mai ales că sunt atâția câini comunitari care se plimbă pe unde vor. Eu nu știu despre nicio vaccinare a pisicilor și câinilor din comună și chiar am sunat la câteva familii din zonă și mi-au spus că nu a vaccinat nimeni nimic”, precizează Octavian Dumbravă. „Miercuri, pe la ora 15.00, după ce am văzut că nu se ia nicio măsură, am trimis informări și la Prefectură și la DSVSA, dar până în acest moment (ieri după-amiază-n.r) nu am primit niciun răspuns”, a adăugat viceprimarul.
Contactat telefonic, medicul veterinar din Vidra, Teodor Potop, ne-a direcționat către purtătorul de cuvânt al DSVSA pe motiv că nu este în măsură să ne vorbească despre măsurile luate în acest caz. Am încercat de mai multe ori să discutăm cu un reprezentant al DSVSA, dar de fiecare dată ni s-a sugerat să revenim mai târziu pe motiv că angajații sunt plecați în teren în zona de munte. Acest lucru s-a întâmplat după ce un reporter a mers la sediul instituției, iar directorul coordonator Mariana Amăricăi nu a vrut să discute pe motiv că nu are timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?