Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

„Munca la negru“ încă se practică


Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea au aplicat în luna iunie 117 sancțiuni contravenționale, în urma controalelor efectuate la angajatori. Cele mai multe dintre acestea au fost aplicate pentru „munca la negru”, o veche problemă care a luat și multe vieți. În total, inspectorii de muncă au efectuat 127 de controale, iar valoarea sancțiunilor aplicate a fost de 32.300 lei. Valoarea sancțiunilor aplicate celor care iau la muncă persoane fără a le încheia forme legale s-a ridicat la 29.000 lei. Domeniile de activitate verificate cu preponderență au fost co-merț, exploatarea și prelucrarea lemnului, construcții, agricultură și pensiuni.
Inspectorii spun că au fost constatate și alte încălcări ale legislației muncii, cum ar fi: neîntocmirea sau întocmirea incorectă a evidenței orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neafișarea sau neaducerea la cunoștința salariaților a programului de lucru și a repartizării acestuia pe zile, nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară, dar și nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte. În timpul controalelor au fost găsite și state de plată nesemnate de către salariați pentru a-și primi drepturile salariale.
Nici repausul săptămânal nu este respectat în totalitate de angajatori și nici prevederile legale referitoare la programarea concediilor de odihnă. Totodată, unii angajatori nu au transmis în termen o evidență a salariaților și nici nu au depus la termen dovezile de calculare a drepturilor salariale și nu au transmis la ITM date cu privire la suspendarea, modificarea sau încetarea contractelor de muncă în termenul prevăzut de lege. „Prin aceste controale s-a urmărit diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din ne-respectarea de către angajatori a prevederilor legale menționate, creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?