Primăria, chemată să păstreze ordinea publică

0
330


Două pensionare din Panciu au solicitat, ieri, sprijinul autorităților locale pentru a fi restabilită ordinea publică în zonele de agrement din zona centrală a orașului. Floarea Apreutesei și Victoria Åžerbănescu i-au cerut primarului Ion Petre să inițieze chiar și un proiect de hotărâre de consiliu prin care să se stabilească amenzi usturătoare ce ar putea fi aplicate indivizilor care nu respectă normele de conviețuire socială.
„Trebuie să le vină cineva de hac acestor oameni, nu e posibil să se comporte pe stradă, mai ales în zonele în care Primăria a investit bani, după bunul lor plac!”, a spus Floarea Apreutesei.
Aceasta a declarat că seara și, în special, în zilele libere, foarte mulți tineri „stau cocoțați cu picioarele pe băncile de pe Bulevardul Independenței, vorbesc urât trecătorilor și umplu strada de gunoaie și coji de semințe”. Indignarea femeii a atins limita maximă duminică după-amiază când a fost ea însăși victima unor astfel de indivizi.
„M-am dus cu niște ajutoare pentru sinistrați la centrul de colectare de pe bulevard. A trebuit să aștept câteva minute, ca să se deschidă. În acest timp, am văzut câțiva băieți care se urcaseră cu picioarele pe o bancă din apropiere și le-am atras atenția asupra acestui lucru. Atât le-a trebuit! Au început să mă înjure, să strige la mine, cred că puțin a lipsit să mă lovească. Bărbatul meu, care mă însoțea, cât este el de suferind și merge în baston, ar fi vrut să le spună și el vreo două, dar l-am oprit, de teamă să nu fie luat la bătaie”, a povestit Floarea Apreutesei.  Pănceanca  și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că, deși în oraș există atât Poliție, cât și Jandarmerie, reprezentanții acestora nu-și fac simțită prezența acolo unde este nevoie de ei.
Punctul de vedere a fost susținut și de Victoria Åžerbănescu. Femeia locuiește într-un bloc din imediata vecinătate a Parcului Catedralei și spune că, atât ea, cât și vecinii săi, nu mai pot suporta zgomotul și gălăgia care răzbat din acest spațiu destinat relaxării.
„Ziua fac gălăgie copiii. Nu mă refer la cei care se joacă frumos, în spațiul special amenajat, ci la copiii care urlă, țipă, aruncă ambalaje de tot felul, inclusiv pet-uri în care lovesc, făcând un zgomot greu de suportat. Noi n-avem nimic împotriva copiilor, dar nici ei nu ascultă de nimeni, ne râd în nas și ne vorbesc urât când le facem observație. De aceea ar trebui să mai treacă pe aici și câte un polițist”, a spus Victoria Åžerbănescu. Aceasta a adăugat că prezența oamenilor legii în zonă este necesară și după lăsarea întunericului, când, susține ea, „parcul este lăsat pe mâna indivizilor lipsiți de cel mai elementar bun simț”.   „Å¢i-e frică să treci noaptea prin parc, dar să mai stai pe o bancă! Acolo se bea și se întâmplă tot felul de lucruri urâte de care mi-e și rușine să vorbesc! Parcă nici n-ar fi o biserică în apropiere!”, a mai declarat pănceanca.
Atât ea, cât și Floarea Apreutesei i-au cerut primarului Ion Petre să intervină cel puțin în aceste zone pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc. „Ar trebui inițiată și o hotărâre de consiliu local care să stabilească amenzi usturătoare, că să le mai taie avântul celor care deteriorează bunul public sau se comportă urât cu cei din jur”, a fost de părere Floarea Apreutesei.

„Cei care distrug bunurile publice trebuie sancționați”

Primarul Ion Petre a declarat că incidentele la care fac referire cele două pensionare sunt de competența organelor de ordine publică, respectiv Poliție și Jandarmerie. „Noi avem competențe limitate în acest sens. Poliția și Jandarmeria nu se află în subordinea Primăriei, ca să le spunem noi ce au de făcut. Ele ar trebui să intervină în aceste cazuri astfel încât cei care nu respectă legea și care distrug bunurile pu-blice să fie sancționați cu amenzi sau să li se întocmească dosare penale”, a explicat acesta. Edilul a precizat că admi-nistrația locală primește periodic sesizări cu privire la încălcarea normelor de conviețuire socială.
„Noi am înaintat Poliției și Jandarmeriei mai multe rapoarte referitoare la situația existentă la nivelul orașului și prin care am atras atenția că este necesară o mai mare implicare a organelor competente pentru menținerea ordinii publice și prevenirii oricăror fapte antisociale. Dacă lucrurile nu merg cum trebuie în acest domeniu, nu e vina noastră. Dar vom vedea ce soluții legale avem la îndemână pentru a înlătura evenimentele de genul celor prezentate”, a concluzionat primarul Ion Petre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here