Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Facturi duble la ENET, preţuri mai mari la gazele naturale


Factura la încălzire pentru focșănenii racordați la ENET se va dubla față de anul trecut. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a confirmat eliminarea subvențiilor pentru sistemele centralizate de încălzire. Nici focșănenii cu centrală termică de apartament sau de bloc nu vor scăpa mai ieftin deoarece se preconizează, chiar din luna iulie, o majorare a prețului gazelor naturale cu 5,6%. Varianta pesimistă anunțată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei ar însemna o majorare a prețului gazelor naturale cu peste 11%.

Facturile la încălzire pentru circa 60 mii de focșăneni racordați la ENET vor fi duble în iarna care urmează. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, pedelistul Adriean Videanu. Prezent la o emisiune televizată, pedelistul Videanu a confirmat că decizia politică este de a reduce subvențiile la gigacalorie și, în aceste condiții, este posibil ca factura să crească cu 100%. Decizia se adaugă celorlalte măsuri aberante luate de guvernul pedelist, respectiv reducerea cu 25% a salariilor personalului bugetar și cu 15% a pensiilor, indemnizațiilor de șomaj, a ajutoarelor sociale.
Practic, dacă focșănenii plătesc acum 195 lei/gigacaloria, la iarnă vor plăti aproape 390 lei. Consumul mediu pentru un apartament cu două camere este de circa 1,8 gigacalorii lunar, adică aproape 700 lei doar factura la întreținere. Factura poate crește dacă iarna va fi geroasă iar producătorul de energie termică din Focșani va avea cheltuieli mai mari, așa cum s-a întâmplat în iarna care a trecut.
În municipiul Focșani mai există 19.891 apartamente racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, serviciu prestat de societatea ENET SA. În aceste apartamente locuiesc aproximativ 60 de mii de persoane, majoritatea fiind pensionari, persoane angajate în sistemul bugetar, șomeri și copii, aceștia din urmă neînregistrând niciun fel de venit.
Å¢inând cont de faptul că veniturile reale înregistrate de acești oameni nu le permit să plătească un preț mare pe gigacalorie, guvernele anterioare au hotărât să suporte o parte importantă din prețul gigacaloriei.

ANRE anunță creșterea prețului gazelor naturale

Facturile vor crește și pentru ceilalți focșăneni, care folosesc centrale de apartament sau de bloc. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a prezentat un document prin care de la 1 iulie este posibilă o creștere cu 5,6 % a prețului gazelor naturale.
„ANRE consideră că este necesară modificarea prețului reglementat la gaze naturale cu un procent de 5,6%, în medie, începând cu data de 1 iulie 2010. Menționăm că, în prognoza de inflație a BNR pentru anul 2010 s-a luat în calcul o creștere de circa 5% a tarifelor la gaze și că Ministerul Economiei Comerțului și Mediului de Afaceri consideră că este necesar ca prețurile și tarifele să fie indexate în interiorul indicelui de inflație”, se arată în nota realizată de ANRE. Această variantă este justificată prin creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale din import de la 290 dolari/1000 mc la 380 dolari/ 1000 mc. De asemenea, cursul valutar a crescut de la 2,9 lei/dolar cât este cuprins în prețurile reglementate la acest moment la apro-ximativ 3,45 lei/dolar în acest moment.
ANRE consideră că varianta pe-simistă ar însemna o majorare cu circa 11% a prețului gazelor naturale dacă se ajustează tarifele de distribuție și marjele de furnizare aferente anului 2010, majorare în medie cu 6%. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?