Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Din Munţii Vrancei, ambasador la ONU


La doar 22 de ani, Florentina Cărbunaru, din Nereju, studentă a Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, este noul reprezentant al tinerilor din România la ONU, începând din data de 21 iunie 2010. Tânăra vrânceancă a trecut printr-un proces de selecție foarte riguros și a fost selectată după un concurs de CV-uri și mai multe interviuri. „Am fost declarată câștigătoare în urma ultimei etape ce a constat într-o dezbatere publică. În octombrie vom merge la New York, cu rang oficial, ca atașați ai Misiunii Permanente a României pe lângă Națiunile Unite”, a declarat Florentina.

După un proces de selecție foarte dur, Florentina Cărbunaru, din Nereju,  a reușit să câștige statutul de reprezentant al tinerilor din România la Organizația Națiunilor Unite, statut pe care îl va avea pînă în luna iulie a anului viitor, când va preda ștafeta celui care îi va continua activitatea. Pasionată de politicile de tineret, ea povestește că a aplicat pentru acest post în urmă cu două, trei săptămîni fără să își facă, însă, prea multe speranțe că va câștiga. Åži acum, când acest lucru s-a întâmplat, Florentina mărturisește, cu modestie, că îl consideră doar încă un pas, o treaptă urcată în viață. „Mă interesează politicile de tineret iar ambiția mea în acest domeniu a fost foarte mare. Pentru mine, această reușită înseamnă, practic, trecerea la un alt nivel”, spune tânăra. Un nivel care presupune nu doar serio-zitate și responsabilitate, ci și implicare efectivă în acțiunile ce vizează atingerea obiectivelor ONU, „obiective ce țin de eradicarea sărăciei, incluziunea socială a tinerilor, accesul lor la educație și la formare profesională și multe altele. Nu știu câte vor putea fi atinse dar vom face tot ce putem în acest sens”, spune Florentina.
Programul în cadrul căreia tânăra vrânceancă va activa, intitulat „Delegat de Tineret la Națiunile Unite” este un Program desfășurat la nivel internațional la inițiativa Națiunilor Unite, prin care se permite Satelor Membre implicarea directă a tinerilor în procesul decizional și de influențare a politicilor internaționale pentru tineret. La nivel internațional, delegații de tineret au statut diferit de la stat la stat, rolul variind de la reprezentanți ai ONG-urilor de tineret la consilieri în cadrul Misiunii Permanente, se arată într-un comunicat al Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai. Florentina spune că în octombrie, pentru trei săptămâni va activa ca și consilier în cadrul acestei Misiuni și că anul acesta fiind declarat Anul Internațional al Tineretului, oportunitățile de implicare în dezvoltarea politicilor de tineret sunt foarte mari. Obiectivele programului presupun contribuția activă a României, prin participarea delegaților de tineret și Consiliului Tineretului din România – în calitate de principal for reprezentativ al tineretului din România – la dezvoltarea politicilor internaționale de tineret, în armonie cu politicile europene și naționale, prin asigurarea reprezentării directe a tinerilor la conferințele din cadrul AG ONU. Un alt obiectiv constă în dezvoltarea politicilor naționale de tineret prin includerea perspectivei internaționale, în contextul expunerii tot mai mari a tineretului din România la realitățile europene și internaționale, cât și susținerea activităților și inițiativelor din partea tinerilor în vederea creșterii gradului de conștientizare și implicare a acestora cu privire la proble-matica globală. „După cele trei săptămîni vom reveni în țară unde vom disemina modelele de bune practici și vom face o informare cu privire la participarea civică a tineretului în atingerea obiectivelor politicilor de tineret. Însă înainte de asta, acum, în vară, vom participa la o serie de ședințe la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației și alte ministere, un fel de pregătire în scopul de a afla cît mai multe dintre problemele cu care se confruntă tinerii, dar nu numai”, a declarat Florentina.

„Ce bine e să aud pe cineva de acasă!”

Florentina este cea mai mare dintre cei trei copii ai familiei Ionel și Ionica Cărbunaru din Nereju. Copii crescuți frumos, în spiritul modestiei, onestității, fricii de Dumnezeu și al acelor valori demult pierdute printre mofturile și aroganțele aglomerațiilor urbane. Actuala reprezentantă a tine-rilor din România la ONU, Florentina, a făcut primele opt clase în școala din Nereju. Părinții ei, oameni simpli – tatăl poștaș dintotdeauna și mama, în prezent avînd aceeași ocupație cu soțul ei – au știut să-i îndrume pașii pe drumul acela simplu și onest la capătul căruia nu o putea aștepta decât reușita. Åži Florentina a reușit! Ambițioasă, a devenit elevă a Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza”  din Focșani – „și diriginte mi-a fost profesorul Cezar Cherciu, cel mai mi-nunat profesor și diriginte de care am să-mi amintesc mereu cu mare dragoste!” – și apoi, studentă la Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj în cadrul căreia este și coordonator al Departamentului Profesional. CV-ul său cuprinde însă, un șir impresionant de multe alte realizări, aceasta din urmă fiind, fără îndoială, cea mai importantă. Dincolo de toate acestea, Florentina a rămas persoana caldă și delicată pentru care modestia a devenit virtute, legată pentru totdeauna de Vrancea, de Nereju, de… acasă. „Cît mă bucur să aud pe cineva de acolo, de acasă!”, a fost prima reacție a Florentinei la telefonul primit din partea reporterilor noștri. Iar sora ei mai mică, Măriuca, la rândul său absolventă eminentă a Colegiului „Al.I. Cuza”, a povestit cu haz despre felul în care a aflat de reușita acesteia. „Åžtiam că la un moment dat avusese dubii dacă să se înscrie sau nu. Åži după m-a sunat, și eu o întreb cu sufletul la gură, «ce-ai făcut?». Ea: ei, ce să fac…sunt noul delegat de tineret. Åži mi-a zis asta ca și cum spunea că merge la piață!…Draga de ea… Întotdeauna am să zic că modestia e de folos, chiar dacă toată lumea zice că nu e așa. Dar… ei, da, m-am bucurat enorm când am auzit vestea! „, spune Măriuca.

Din Nereju, o lecție de viață

Stăruim în fiecare zi să luptăm pentru păstrarea valorilor pe care le considerăm cu adevărat importante în viața noastră: a celor spirituale sau materiale, fiecare după propria conștiință… Dar ne punem întrebarea care dintre ele sunt primordiale în formarea personalității copilului nostru? Reușita Florentinei, copilul a doi oameni simpli din Nereju, ne-ar putea da răspunsul.    Ne-ar putea fi chiar și o lecție de viață, fie că suntem părinți sau copii. Într-o societate normală și sănătoasă valorile spi-rituale sunt cele care primează în fața celor materiale. Nu că cele din urmă n-ar fi importante, ci din simplul motiv că doar prin cimentarea celor spirituale se pot valorifica cele materiale… Åži asta chiar și în devălmășia contemporaneității în care am ajuns să trăim. Iar în felul lor simplu și onest, Ionel și Ionica Cărbunaru, mama și tatăl a trei copii din Nereju – unul ajuns reprezentant al tinerilor din România la ONU – au știut instinctiv asta. Åži-au crescut copiii astfel încît în fața lor nu mai putem spune decît… „Jos pălăria!”. Iar ție, Florentina, mult succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?