Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Spitalele trec în subordinea autorităţilor locale


Trei spitale din județ vor trece, de la 1 iulie, în subordinea Consiliului Județean. Este vorba de Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”, Spitalul Comunal Vidra și Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni. Trecerea va fi făcută fără datorii, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP). În subordinea consiliilor locale vor trece spitalele din Adjud, Panciu, Odobești și Mărășești. „În cursul zilei de luni am fost înștiințați care sunt spitalele care vor trece la Consiliul Județean și care vor trece în subordinea consiliilor locale. Ni s-a spus că aceste unități vor trece la autoritățile locale fără datorii, dar încă nu a fost comunicată data când se vor plăti datoriile”, a declarat Cătălin Graur, directorul DSP.
Dacă, inițial, Ministerul Sănătății urma să achite datoriile spitalelor, acumulate până în 2009 inclusiv, ulterior s-a convenit ca datoriile să fie plătite la zi. Acest lucru rămâne de văzut cum va fi făcut, în condițiile în care din cele trei spitale care vor trece în subordinea Consiliului Județean doar Dumbrăveniul nu are datorii, în timp ce la polul opus se află Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”, care are datorii de aproximativ 5 milioane de euro.
Totodată, la DSP a ajuns și planul de reducere a numărului de paturi din spitalele vrâncene. Paturile din Spitalul Județean vor fi reduse, de la 1 iulie, de la 821, câte sunt acum, la 728. La Adjud vor fi scoase nouă paturi din 182, la Panciu 23 din 85, la Vidra 14 din 66, iar la Dumbrăveni 15 din 145. În Mărășești se va face o redu-cere de 16 paturi din 62, iar la Odobești 13 din 58.
În urmă cu aproximativ două luni, o comisie de la Ministerul Sănătății a evaluat gradul de folosire a paturilor din toate spitalele vrâncene. Chiar dacă pare ciudat că se reduce numărul paturilor, directorul DSP spune că există mai multe justificări pentru această decizie și că nu se va ajunge ca pacienții să stea câte doi în același pat. „Prin această reducere de paturi se încearcă li-mitarea internărilor nejustificate și, în același timp, crearea unor spații mai mari în saloane, care să respecte normele europene privind un spațiu adecvat destinat pacienților. În orice caz, nu se va ajunge la situații în care oamenii să stea câte doi în pat, pentru că în registrele spitalelor sunt trecute date chiar și despre gradul de ocupare a paturilor”, a adăugat Graur.
În cel mai scurt timp ar trebui înființat și un consiliu de administrație a spitalelor, care va fi alcătuit din doi reprezentanți DSP, doi de la Consiliul Județean și câte unul de la fiecare primărie unde există unitate medicală. „Autoritățile locale cunosc mai bine problemele cu care se confruntă spitalele, tocmai pentru că sunt mai aproape de ele decât Ministerul Sănătății”, a mai adăugat șeful DSP. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?