Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Duşmanul invizibil: cancerul de piele


Aproximativ șapte persoane, care s-au prezentat în ultimele două săptămâni la Secția de Dermatologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”, au fost diagnosticate cu cancer de piele. Predispoziția genetică și expunerea îndelungată la soare, la radiații ultraviolete, sunt principalele cauze care duc la apariția acestei boli.
Doctorul Daniil Drăgună, șeful Secției de Dermatologie, spune că, în general, cei mai afectați de această boală sunt agricultorii, pescarii și toți cei care își desfășoară activitatea în aer liber, sub razele arzătoare ale soarelui. Pentru a evita apariția unuia dintre cele trei tipuri majore de cancer de piele și anume carcinom cu celule bazale, carcinom cu celule scumoase și melanomul, medicul Daniil Drăgună recomandă luarea mai multor măsuri de protecție. „Cei care merg la mare sau altundeva la scăldat, trebuie să evite să stea prea mult timp la soare, să folosească cremă de protecție pentru corp, cu atât mai mult în zonele cu alunițe, dacă au așa ceva. De asemenea, cei care sunt nevoiți să lucreze în aer liber este foarte bine să poarte pălării de paie cât mai mari, pentru a se putea feri de soare”, a declarat Daniil Drăgună.
Dacă primele două tipuri de cancer de piele se dezvoltă cu o viteză redusă și sunt tratabile în mai toate cazurile, cu atât mai mult cu cât sunt descoperite la timp, nu același lucru se poate spune și despre melanom. Acesta este tipul de cancer de piele cel mai grav și afectează straturile pielii în profunzime. Totodată, are un foarte mare potențial de a se răspândi și în alte țesuturi ale organismului. Fața, buzele, urechile, scalpul, gâtul, pieptul, brațele și picioarele sunt părțile corpului cele mai expuse la a face cancer de piele, dar nu este exclus ca acesta să se dezvolte și în regiuni care nu sunt expuse la soare. În ceea ce privește vârsta, șansele de apariție a cancerului de piele cresc odată cu îmbătrânirea pielii. Cu toate acestea, chiar și copiii pot contacta această boală.
Carcinomul cu celule bazale este forma cea mai des întâlnită și în același timp cel mai ușor de tratat, mai spune medicul Drăgună. „Umflăturile, leziunile, sângerarea, eroziunile, accentuarea culorii pigmentului sunt câteva dintre simptomele care ar trebui să dea de gândit oamenilor. Dacă apar astfel de semne, le recomand cetățenilor să se prezinte de urgență la medicul dermatolog”, a adăugat Daniil Drăgună.
În funcție de tipul de cancer de piele, de dimensiunea zonei în care acesta se dezvoltă, el poate fi tratat medicamentos, chirurgical și chiar naturist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?