Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Deficitul bugetar a crescut cu un miliard de euro în mai faţă de aprilie


Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 16,5 miliarde de lei după primele cinci luni, echivalentul a 3,23% din PIB, în creștere cu 4,4 miliarde lei (aproximativ un miliard de euro) față de aprilie, au declarat surse guvernamentale. Potrivit datelor preliminare, deficitul a fost rezultatul unor venituri totale de 64,47 miliarde de lei și a unor cheltuieli de 81,01 miliarde de lei și a fost calculat în raport cu valoarea inclusă în noua prognoză de PIB pentru finele acestui an, respectiv de 510,45 miliarde de lei.
La finele lunii aprilie, bugetul consolidat înregistrase un deficit de 12,1 miliarde lei, respectiv 2,37% din noua estimare privind PIB, valoare cu aproape 4 mi-liarde de lei mai mare față de nivelul de la finele lunii martie, de 8,22 miliarde lei. Prognoza privind PIB a fost modificată întrucât autoritățile și FMI se așteaptă în prezent la o creștere economică zero sau o contracție de până la 0,5% pentru acest an, proiecție mai pesimistă decât estimarea de la începutul anului, de 1,3%.
Luând în calcul țintele indicative trimestriale de deficit bugetar din scrisoarea suplimentară la acordul stand-by cu FMI, semnată în luna februarie, deficitul bugetar din primele cinci luni a depășit cu un miliard de lei ținta stabilită atunci pentru primul semestru, de 15,54 miliarde de lei. Å¢intele respective au fost, însă, modificate după ultima vizită a misiunii FMII, de la începutul lunii mai.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă drastic cheltuielile publice, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8% la finele acestui an, respectiv 34,65 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?