Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Spitalul Judeţean, în pragul falimentului


Vrâncenii ar putea să scoată bani din buzunar pentru radiografiile efectuate la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”
Această situație este cauzată de lipsa fondurilor, care ar trebui să fie asigurate de Ministerul Sănătății, prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Dacă până pe 15 iunie nu se încheie contractul cu CAS, după această dată toate radiografiile vor fi plătite. „Se vor aplica tarife pentru toți bolnavii din ambulatoriu, fie că sunt asigurați sau nu, pentru a ne putea acoperi cheltuielile”, susține doctorul Nicolae Moise, directorul Spitalului Județean. Pentru aceste servicii me-dicale vrâncenii ar urma să plătească între 30 și 70 de lei, tarifele nesuferind modificări față de cele din contractul cadru din 2009.
De altfel, problemele financiare afectează întreg spitalul. Lunar se cheltuiesc 3,7 milioane de lei pe salarii, asta în condițiile în care de la Casa de Asigurări de Sănătate vin fonduri în valoare de doar 3,8 mi-lioane. Pentru atragerea de noi fonduri, spitalul apelează la sumele strânse din taxe sau chirii. În plus, se întâmplă destul de des ca bolnavii să își cumpere singuri medicamentele.
În prezent, spitalul are datorii totale de peste 2 mi-lioane de lei. Pe rol sunt cinci dosare de executare si-lită, iar 30 de firme au tri-mis notificări și somații de plată. „De unde să le plătim dacă nu primim decât bani de salarii?”, se întreabă managerul spitalului, Nicolae Moise.
De teamă să nu fie concediați, șase angajați ai spitalului s-au pensionat anticipat. Asta în condițiile în care, susține directorul unității, eventuale reduceri de personal nu sunt luate în calcul. Mai mult, se pare că spitalul chiar duce lipsă de personal.
La aceste datorii se mai adaugă și o licitație păguboasă, pentru achi-ziționarea a 70 de mii de seringi. „Trei seringi din zece nu pot fi folosite pentru că sunt de proastă calitate”, a adăugat Nicolae Moise. În condițiile în care bani nu sunt, iar personalul este insuficient managerul spitalului este de părere că este foarte posibil să se ajungă la falimentul unității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?