Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Profesorii lăsaţi fără cei 100 de euro pentru cărţi


Profesorii vor rămâne fără cei 100 de euro pe care îi primeau anual pentru achiziția de carte. Decizia Guvernului Boc îi nemulțumește pe dascăli care spun că acei 100 de euro îi foloseau pentru a-și procura cărți necesare pentru buna desfășurare a orelor de curs. Inițiatorul acestui proiect, deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că decizia de a tăia cei o sută de euro pentru achiziționarea de carte de către profesori arată „disprețul total” pe care îl are „Guvernul Băsescu-Boc” pentru toate categoriile sociale din România.

Profesorii vrânceni spun că trăiesc vremuri grele și, cel mai probabil, vor renunța la partea de documentare chiar dacă aceasta va avea repercusiuni și asupra calității actului didactic, dacă Guvernul nu le mai alocă cei 100 de euro pentru documentare. Oamenii spun că nu este moral ca doar unii să sufere iar cei din conducerea țării să își permită excursii luxoase pe cheltuiala bugetului statului tot mai sărăcit.
„La internet nu toate persoanele au acces și o carte este oricând binevenită. În afară de lucrul acesta, școlile, având în vedere că nu au material didactic, ca profesor trebuie să încerci să suplinești. De exemplu la biologie, nu am un schelet întotdeauna disponibil dar am o imagine dintr-un atlas unde sunt prezentate oasele sau  mușchii. Ori, eliminarea acestui sprijin mă împiedică pe mine să îmi desfășor un act educațional bun. Nici școala nu-mi pune la dispoziție, dar nici eu ca profesor nu-mi permit să-mi cumpăr. Erau buni acei o sută de euro, mi-am luat numai cărți de specialitate, care au fost utile”, susține Adriana Călin profesor de biologie la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani.
Profesorii vrânceni susțin că nici ma-nualele de pe care învață elevii nu mai sunt de actualitate. Acest aspect a fost neglijat de actuala guvernare în condițiile în care cărțile și materialul didactic cumpărate cu cei 100 de euro erau primordiale.
„Este o tâmpenie, o prostie a Guvernului Boc! Profesorilor le va fi foarte greu să-și mai cumpere materiale didactice pentru că și așa salariile sunt  foarte mici. Acum se mai scad cu încă 25%, din ce să își mai cumpere? Ei abia dacă vor avea bani să facă naveta dintr-o parte în alta a orașului. Avem cadre didactice care consumă paharul de lapte și cornul în cazul în care rămâne de la copii, ceea ce înainte nu s-a mai întâmplat. Să  plece să lase locul altui guvern, care știe să facă treabă mai bună”, a menționat, revoltată, Rodica Boboc, președinte al Comisiei de Cultură și Învățământ din cadrul Consiliului Local Focșani.

„Actul educațional va decădea”

Liderii de sindicat atrag atenția că tăierea celor 100 de euro pentru achiziționarea de carte va duce la decăderea actului educațional. Este imposibil ca profesorii să își mai permită să investească din buzunarul propriu pentru materialul didactic iar, în aceste condiții, cursurile vor avea o calitate îndoielnică. „Este un element care se adaugă la curba de sacrificiu. După ce că se reduce colegilor noștri 25% din salariu, nu vor putea beneficia de această sumă din care să își poată procura materiale didactice de strictă necesitate la activitatea la clasă. Li se iau și acești o sută de euro ceea ce înseamnă că vor avea cu atât mai puțin posibilitatea să își procure materialele respective. Calitatea actului didactic este sub semnul întrebării dacă nu avem materialele necesare”, a concluzionat Constantin Grigore, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, filiala Vrancea.

„Băsescu și gașca sa va dispărea din istoria României”

Inițiatorul acestui proiect, deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că decizia de a tăia cei o sută de euro pentru achiziționarea de carte de către profesori, arată disprețul total pe care îl are Guvernul Băsescu-Boc pentru toate categoriile sociale din România. „Acest Guvern Băsescu-Boc exercită actul puterii fără a ține seama de realitatea din țară și în total dispreț lucrurile bune făcute pentru oameni. Acest guvern va dispărea din istoria României și sper ca următorul guvern să apuce să repare ceea ce a stricat domnul Băsescu și gașca sa”, a precizat deputatul Angel Tîlvăr.
Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr a inițiat în anul 2006 o propunere legislativă pentru acordarea unui ajutor financiar cadrelor didactice în valoare de 100 euro. Această propunere legislativă a devenit ulterior Legea 315/12.07.2006. La art.1 legea prevedea că „se acordă un ajutor financiar cadrelor didactice titulare și/sau suplinitoare calificate din învățământul preuniversitar, în vederea achiziționării de cărți sau de programe educaționale pe suport electronic, necesare îmbunătățirii calității activității didactice”. În luna februarie 2009, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a fost modificată Legea 315/2006, în sensul că se acordă un ajutor financiar cadrelor didactice și/sau suplinitoare calificate din învățământul preuniversitar de stat, care au vârsta de până la 35 ani la data depunerii solicitării, în vederea achiziționării de cărți sau de programe educaționale pe suport electronic, necesare îmbunătățirii calității activității didactice. Mai exact, guvernul a limitat accesul dascălilor la cei 100 de euro, motiv pentru care deputatul PSD Angel Tîlvăr a declarat că această decizie este una discriminatorie și  i-a solicitat primului ministru explicații în legătură cu „rațiunea care a stat la baza deciziei de a limita accesul profesorilor peste 35 de ani la posibilitatea achiziționării de cărți”, dar premierul Emil Boc nu a dat niciun răspuns nici până azi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?