Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Vaccinarea împotriva TBC la nou-născuţi, de luna viitoare


Prin intermediul UNICEF, vaccinul va ajunge și în Vrancea. Peste o mie de copii nu au fost vaccinați împotriva tuberculozei.

Ministerul Sănătății va achiziționa, prin intermediul UNICEF, un milion de doze de vaccin pneumococic (BCG) destinat nou-născuților. O parte dintre aceste doze vor ajunge și în Vrancea. Cu ajutorul acestei achi-ziții se va încerca recuperarea copiilor care s-au născut după data de 1 februarie, când vaccinarea împotriva tuberculozei a fost sistată. „Ideal este ca recuperarea acestor copii să se facă înainte de a împlini vârsta de 10 luni, când există șanse ca vaccinarea să ofere imunitate copiilor”, ne-a declarat medicul Marina Maiorov, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică. Pentru achi-ziționarea cantității de un milion de doze de vaccin BCG, Ministerul Sănătății va aloca 259.877 lei din fondurile Programelor naționale de boli transmisibile. Conform prevederilor hotărârii de guvern, Ministerul Sănătății va plăti UNICEF un avans de 30% din valoarea totală a achiziției, în vederea demarării procedurilor de achiziție de către această organizație. MS estimează finalizarea achiziției în 4-5 săptămâni de la pu-blicarea în Monitorul Oficial a HG. Statul român asigură anual, gratuit, în maternități, vaccinarea BCG a tuturor nou-născuților, în cadrul Programului Național de Imunizare. Se asigură, astfel, prevenirea formelor invazive, hematogene de tuberculoză la copii, și contribuie totodată la diminuarea incidenței bolii în populația generală. Cel mai probabil, imunizarea bebelușilor împotriva tuberculozei se va relua la începutul lunii iunie, după ce vaccinarea a fost suspendată de mai bine de trei luni.

Vaccin doar în primele 10 luni de viață!

În mod normal, vaccinul BCG se administrează copilului încă din maternitate, însă acesta a lipsit cu desăvârșire aproape în toată țara, din cauza defecțiunilor apărute la linia de producție a Institutului Cantacuzino, care furnizează vaccinul. Potrivit medicilor epidemiologi, un copil care nu a beneficiat de vaccin și care contactează infecția în primele luni de viață, riscă să se îmbolnăvească pentru că organismul sugarului este lipsit de apărare. Aceștia sunt expuși la a fi contaminați dacă în familie cineva este bolnav. Specialiștii susțin că vaccinul BCG poate fi administrat copiilor până la vârsta de 10 luni. Vaccinarea împotriva tuberculozei este inclusă printre vaccinurile obli-gatorii, potrivit programului național de imunizare. Vaccinul BCG se administrează în doză unică, nou-născuților cu greutatea la naștere mai mare de 2,5 kilograme, între vârsta de 7 zile și 2 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?