Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Poliţiştii, în „război“ cu cerşetorii


Poliția, în colaborare cu mai multe instituții, au demarat, ieri, un proiect de combatere a cerșetoriei, intitulat „Să-i ajutăm să nu mai cerșească”, în cadrul Proiectului de Security-Marketing. Oamenii legii speră ca prin activitățile pe care le vor desfășura să-i determine pe cetățeni să nu le mai dea bani cerșetorilor. Scopul acestui proiect este acela de a preveni și combate actele de cerșetorie de pe raza municipiului Focșani, în vederea menținerii unui climat de ordine și siguranță publică.

Un sondaj realizat de polițiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) a arătat faptul că vrâncenii încurajează cerșetoria, prin faptul că le dau bani celor care cer. Ieri, în sala de ședințe a ATOP, de la Consiliul Județean, a avut loc o întâlnire între polițiștii de la Ordine Publică și reprezentanții mai multor instituții din județ, în timpul căreia a fost demarat programul comun de parteneriat în cadrul Proiectului de Security-Marketing, intitulat „Să-i ajutăm să nu mai cerșească”. Proiectul a fost inițiat de polițiștii de la Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ, iar parteneri sunt IPJ, IJJ, Consiliul Județean, DGASPC, AJOFM, Primăria municipiului Focșani, Poliția Comunitară, Protoieriile 1 și 2, Crucea Roșie, ATOP, Prefectura, dar și firmele de pază și securitate. În sala de ședințe a ATOP, inițiatorii și partenerii proiectului au încercat să găsească soluții pentru comba-terea cerșetoriei și au stabilit care sunt activitățile pe care le poate desfășura fiecare instituție în acest sens.
Comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică, a precizat că în Vrancea cerșetoria nu este un fenomen. „În județul nostru cerșetoria nu este un fenomen, dar numărul cerșetorilor pe care îi avem în evidențe contribuie la alterarea imaginii orașului. Sancțiunile contravenționale nu sunt o soluție și trebuie să facem tot posibilul să-i determinăm să nu mai cerșească, iar pe cetățeni să nu le mai dea bani”, a precizat comisarul șef Vasile Marin. Numărul cerșetorilor din Focșani nu este foarte mare, dar sunt oameni care au vechime în domeniu. Deși desfășoară frecvent acțiuni de combatere, oamenii legii nu pot reduce acest fenomen. Polițiștii au făcut și un sondaj de opinie prin-tre cetățeni, iar în urma acestuia s-a constatat că oamenii nu se simt în siguranță și cred că cei care cerșesc o fac la comanda altor persoane care se află în spatele lor. „A fost realizat un sondaj privind cerșetoria care în ultima perioadă a cunoscut un trend ascendent. Au fost intervievate 1.100 de persoane iar rezultatele au arătat că 62% dintre acestea consideră că cerșetoria este o problemă, iar 38% dintre ele consideră că cerșetorii sunt persoane exploatate de alții. Același sondaj a mai arătat că 86% dintre cei intervievați dau bani cerșetorilor, iar 45% se simt în nesiguranță în prezența cerșetorilor. Motivul pentru care am inițiat acest proiect a fost faptul că cerșetorii afectează ima-ginea orașului și  creează un sentiment de nesiguranță și teamă în rândul cetățenilor. Scopul acestui proiect este acela de a preveni și combate actele de cerșetorie pe raza municipiului Focșani în ve-derea menținerii unui climat de ordine și siguranță publică”, a declarat subcomisarul Zorel Burlan, ofițer coordonator Poliția de Proximitate.

Cerșetorii preferă bisericile

Cei mai mulți dintre cerșetori stau cu mâna întinsă la ușile bi-sericilor, iar atunci când primesc altceva decât bani sunt nemulțumiți. Ei intră și în lăcașele de cult și perturbă slujbele, iar dacă nu sunt mulțumiți de ce au adunat, ajung să fure banii puși de credincioși în cutia milei. Nu de puține ori, bisericile din Focșani, dar și din județ au fost călcate de hoți. Preotul de la Catedrala „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din centrul  Focșaniului, Florentin Răuță, a precizat că până nu a montat sisteme de supraveghere și nu a pus gratii, biserica a fost spartă de trei patru ori. De asemenea, la aceeași biserică, în urmă cu câțiva ani, o bătrână care obișnuia să cerșească și stătea în curtea bi-sericii a fost omorâtă. Cazul se află în lucru și acum și nu este exclus ca femeia să fi fost ucisă de alți cerșetori pentru a-i lua banii. „Biserica a fost dintotdeauna sensibilă la suferința oamenilor și foarte mulți cerșetori vin pe lângă biserici. Pe lângă faptul că Biserica se implică și în latura socială a societății, în organizarea de anumite ajutoare, oferă și acestor oameni ai străzii ajutoare. Ei sunt concentrați nu pe ajutoarele care conțin mâncare, ci bani. Foarte mulți vin la biserică și cerșesc bani, iar atunci când primesc mâncare sunt nemulțumiți. Nu de puține ori, mâncarea oferită de oameni o găsim aruncată la colțul bisericii sau chiar în curtea acesteia. Când am venit preot la Catedrala din centrul Focșaniului, erau foarte mulți cerșetori instalați în holul Catedralei sau în șantier. Pe unii dintre ei i-am făcut să plece, dar foarte greu. Era o bătrână pe care am tolerat-o. Ea cerșea în zona Pieței Moldovei, unde într-o zi a intrat în conflict cu un alt grup de cerșetori și pentru banii pe care îi avea a fost omorâtă. Biserica poate să informeze oamenii și să le spună că banii pe care îi dau cerșetorilor nu îi ajută pe aceștia”, a precizat preotul Florentin Răuță.
De cele mai multe ori, cerșetorii sunt copii care  stau cu mâna întinsă nu pentru că așa vor, ci pentru că sunt puși de alții. Oamenii legii speră ca prin derularea acestui proiect și cu ajutorul partenerilor, să poată face ceva pentru combaterea cerșetoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?