Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Făţărnicie în lumea medicală!


Unii dintre medicii de familie au cerut Casei de Asigurări de Sănătate să îi plătească și pe perioada protestului făcut la începutul lunii aprilie. Ei au susținut că nu au fost solidari cu Patronatul Medicilor de Familie Vrancea și au avut program normal de lucru. Medicii au uitat în schimb că protestul le-a adus tuturor venituri mai mari.

Un scandal de proporții a izbucnit în interiorul Patronatului Medicilor de Familie Vrancea după ce unii medici au declarat la Casa de Asigurări de Sănătate că în perioada 1-7 aprilie, când toți medicii de familie din țară au protestat, ei nu au fost solidari cu demersul asociației și al celorlalți colegi de breaslă și au respectat programul normal de lucru. În consecință, medicii au uitat de solidaritate și au cerut să fie plătiți și pentru această perioadă. Ei au uitat, însă, că protestul făcut la nivel național le-a adus și venituri mai mari, pe care   le-au obținut tocmai pentru că au luat atitudine și au refuzat să mai emită bolnavilor bilete de trimitere la medicul specialist și rețete compensate și gratuite. Potrivit estimărilor este vorba despre 30 de medici de familie care au cerut plata serviciilor medicale pentru prima săptămână din luna aprilie. „Așa este în țara aceasta, cine muncește corect și legal este pedepsit, cine face ilegalități este plătit. Nu mi se pare corectă atitudinea colegilor mei, medici de familie”, ne-a declarat medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Practic, medicii au reacționat după cum le-a dictat conștiința pentru că unii dintre ei, chiar dacă nu au fost membri PMFVN au protestat împreună cu ceilalți colegi pentru a schimba contractul cadru pe care Ministerul Sănătății și cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate l-au propus, contract care le-ar fi adus acestora multe dezavantaje profesionale și financiare.

CAS complice la comiterea unei ilegalități

Practic, protestul medicilor a fost făcut într-o perioadă în care nu exista niciun contract legal între doctori și Casa de Asigurări de Sănătate. Vechiul contract, încheiat în anul 2009 a expirat la 1 aprilie 2010, iar noul contract nu fusese încă semnat. În această perioadă, nemulțumiți de prevederile noului contract, majoritatea medicilor de familie a refuzat să mai semneze noul act și a protestat împotriva acestuia. Numai că, după ce protestul le-a adus o serie de avantaje, o parte dintre medici a cerut să semneze noul contract cu data de 1 aprilie pentru a fi plătiți și pentru zilele în care nu exista nicio bază legală între ei și CAS. Reprezentanții PMFVN spun că părtași la această ilegalitate sunt și cei de la CAS care au acceptat să semneze retroactiv contractul cu medicii. „Åži-au acoperit oamenii care nu au coloană vertebrală. Au fost recompensați medicii care s-au dezis de noi pentru  a încuraja dezbinarea noastră. Corect ar fi fost ca cei care au emis documente când noi protestam să suporte costul acestora pentru că au făcut-o în afara legii iar cei care nu au emis astfel de documente, să fie plătiți din data de 7 aprilie, atunci când a încetat protestul”, a precizat medicul Grigore Hanță. Potrivit reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate, medicii care au cerut plata integrală pentru luna aprilie au demonstrat că au lucrat și în această situație, au fost plătiți. „Au venit cu documente justificative în care au demonstrat că au muncit în acea perioadă și a trebuit să îi plătim”, ne-a declarat Mihai Copaci, președintele Casei de Asigurări de Sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?