Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Administratori pensii private: Reducerea contribuţiei la 0,5% va afecta 5 milioane de participanţi


Reducerea de la 2,5% la 0,5% din salariul brut a contribuției către fondurile de pensii private va genera economii nesemnificattive la buget și va avea un impact negativ asupra viitoarelor pensii ale celor cinci milioane de participanți, afirmă administratorii pensiilor private.

„Punerea în practică a acestei măsuri ar genera economii de circa 800 milioane de lei în intervalul iunie-decembrie 2010. Suma este nesemnificativă în raport cu necesarul pentru acoperirea deficitului bugetului de stat. În schimb, decizia va afecta cuantumul viitoarelor pensii ale celor cinci milioane de partcipanți la sistem. Practic, actualii salariați își văd diminuate viitoarele pensii”, declară directorul general al Alico Pensii, Mihai Coca-Cozma.

Vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România, Åžtefan Rădeanu, a declarat, marți, că ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a anunțat patronatele că transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii vor fi reduse de la 2,5% la 0,5% din salariul brut.

„O astfel de măsură ar distruge credibilitatea Executivului în rândul investitorilor (…), care au alocat 500 milioane de euro pentru dezvoltarea pensiilor private în România”, a spus Coca-Cozma.

Prin intermediul unei scrisori semnate de ambasadorii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Germaniei, Olandei și Italiei, administratorii au protestat și în 2009, fără succes, când Guvernul a alocat fonduri pentru o contribuție de 2%, și nu de 2,5% conform legislației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?