Zile de post pentru bolnavii din spitale

0
202


Sărăcia care bântuie în unitățile spitalicești din Vrancea se vede nu doar la medicamente și materiale sanitare ci și în farfurie. În multe din spitale se gătește de post iar carnea a fost înlocuită cu conserva de pate, pentru că este mai ieftină. Ceva mai bine o duce Spitalul Județean, care pe datorie, reușește să mai pună în farfurie și câte o bucată de carne. Åži la Odobești internații o duc mai bine pentru că printre ei sunt și bolnavi psihic, cărora li se repartizează o alocație de hrană mai mare decât pentru bolnavii obișnuiți. Ieri, bolnavii de la Spitalul Județean au mâncat ceva mai bine pentru că bucătăresele au ținut cont de faptul că este sărbătoare religioasă, Înălțarea, și au vopsit 700 de ouă roșii și au copt 200 de cozonaci. „Bolnavii au mâncat brânzeturi la micul dejun și ceai iar la prânz ciorbă de legume și friptură de pasăre cu piure de cartofi”, ne-a declarat Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean. Åži la această unitate, din motive religioase și pentru a face economie la buget în zilele de miercuri și vineri bolnavilor nu li se dă carne. Metoda este folosită și la spitalele din Odobești și Mărășești. „Pentru că nu vrem să încărcăm bolnavii cu prea mult colesterol iar noi suntem încărcați cu prea multă sărăcie, în zilele de miercuri și vineri nu avem carne în meniu”, ne-a declarat doctorul Vasile Doldor, directorul Spitalului orășenesc Odobești. Åži la Mărășești pacienții au parte de regim ve-getarian în zilele de miercuri și vineri.
La Panciu bolnavii o duc ceva mai rău la capitolul mâncare. Aici bucătăresele dau mâncare cu carne doar în zilele de joi și duminică iar miercuri se mănâncă pește, în rest, regim vegetarian. La Spitalul municipal Adjud sărăcia este și mai mare. Bolnavii nu mănâncă decât mâncăruri din legume iar carnea a fost înlocuită cu conserve de pate. „Avem pate. Le dăm bolnavilor pate și compot, ciorbă de cartofi, cam acesta este meniul. Suntem plini de datorii la furnizorii de la care am luat diferite produse și nu ne mai dau și atunci am scos carnea din meniu”, ne-a declarat Claudiu Zară, directorul Spitalului municipal Adjud. Aici nu se consumă carne nici măcar în zilele de sărbătoare. În schimb, medicul spune că se confruntă cu o mare afluență de bolnavi, situație care face și mai grea suportarea cheltuielilor în condițiile în care banii de la Casa de Asigurări de Sănătate se reduc de la o lună la alta. Alocația de hrană pentru un bolnav internat este, în medie, de 10 lei. Mai mică este pentru cei care stau în sistem internare de zi, și pentru copiii prematuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here