Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Copiii din Tîrîtu au bibliotecă


Cele aproape 2000 de cărți de povești donate de cititorii noștri în cadrul Campaniei „Dăruiește o carte copiilor din Tîrîtu”, jucăriile și scrisorile trimise copiilor din satul Tîrîtu, comuna Poiana Cristei, au ajuns, ieri, la destinație. Entuziasmul cu care toate acestea au fost primite a fost extraordinar iar mesajul trimis de micuți către toți cei care au făcut posibilă această bucurie este impresionant: „N-o să uităm niciodată gestul vostru! Vă invităm, în vacanța care se apropie, să veniți în satul nostru împrăștiat la poalele pădurii, unde ursul și lupul nu se rușinează a se arăta din când în când. Odată cu primirea cărților pe care ni le-ați trimis vor intra și în casele noastre Făt Frumos însoțit de zîne, fiice de împărat, vestitul Păcală cu toți prietenii lui… Vă mulțumim!”. 

Miile de cărți și jucăriile adunate în cadrul Campaniei „Dăruiește o carte copiilor din Tîrîtu”, inițiată și derulată de „Monitorul de Vrancea” în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” au ajuns, ieri, la Tîrîtu. Cărțile, jucăriile precum și raftul donat de Bibliotecă au fost transportate cu sprijinul Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ), care a pus la dispoziție un microbuz. La predarea cărților au fost prezenți, alături de reprezentanții cotidianului nostru, inspectorul general adjunct al ISJ Vrancea, profesor Maria Lupu, șefa Secției pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene, Margareta Tătăruș precum și Lina Vlăsceanu, inspector învățământ primar.
Microbuzul încărcat cu cărți a ajuns la școala din sat la orele dimineții, când co-piii de grădiniță și din clasele I-IV participau, cuminți, la orele de curs. Foarte pu-țini dintre puști auziseră despre campania noastră de colectă de carte așa că surpriza de a se trezi, dintr-o dată, cu o bibliotecă chiar la ei în școală a fost foarte mare. Fiecare dintre prichindei a primit mai întîi cîte o jucărie. Fetițele și-au strîns în brațe păpușile sau animăluțele de pluș primite iar băiețeilor le sclipeau ochii de fericire cînd s-au trezit fericiții posesori ai mașinuțelor, motocicletelor sau diverselor altor jucării ce le-au fost dăruite. Apoi, cu ajutorul celor mai răsăriți dintre puști, pachetele cu cărțile copilăriei au fost aduse în clasă iar curiozitatea picilor de a le răsfoi nu a mai putut fi stăpînită. Pur și simplu s-au adunat unul peste altul în jurul maldărului de cărți, minunîndu-se că recunosc în paginile răsfoite, multe din personajele pe care unii le-au văzut la desene animate, la televizor. „Uite! Alba ca Zăpada și piticii!”, „Fii atent ce prințesă frumoasă!”, „Eu știu povestea! este Punguța cu doi bani!”, „Uite și un animal cu nas lung! Åži un cal cu cocoașă! Åži maimuțe, și șarpe mare! Ce mare este!”, nu încetau să se minuneze copiii. Entuziasmul tuturor a fost de nestăvilit. Un grup s-a format imediat în jurul Margaretei Tătăruș, șefa Secției pentru copii a Bibliotecii Județene, când a început să le citească una din antrenantele aventuri ale lui Mowgli, simpaticul personaj din Cartea Junglei.
Toate cărțile au fost predate cadrelor didactice din Åžcoala cu clasele I-VIII din Tîrîtu iar învățătoarea Ionelia Sfîrlea a luat asupra ei sarcina de a face efectiv și munca de bibliotecară. La finalul vizitei, una dintre elevele școlii a dorit neapărat să transmită mesajul de mulțumire al colegilor săi, copiilor și tuturor celor care au contribuit cu cîte o carte, așa încît să aibă și în satul lor o bibliotecă: „Iată că a răsărit soarele și în satul nostru parcă uitat de lume, ascuns aici, între dealurile împădurite ale Vrancei. Am fost foarte bucuroși la vestea că vom primi și noi cărți la școală, așa ca alți elevi de la alte școli. Vă promitem dragi oameni buni că le vom aranja frumos într-un dulap, le vom citi, iar fapta dumneavoastră va rămâne mereu înscrisă în sufletele noastre de copii. Vă mulțumim frumos pentru truda și efortul dumneavoastră generos!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?