Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Negocieri pentru fonduri la Casa de Asigurări de Sănătate


Medicii de familie, farmaciștii și managerii spitalelor au negociat, ieri, până seara, la sediul CAS, pentru fondurile alocate pentru acest an. Majoritatea a venit cu lecțiile bine pregătite dar a constatat că fără bani totul este zadarnic

Cei peste 80 de farmaciști, 150 de medici de familie și manageri ai spitalelor s-au prezentat, ieri, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a semna contractul cadru. Pentru că fiecare parte a dorit adăugarea unor clauze contractuale, discuțiile au ținut până seara. Potrivit directorului Mihai Copaci, ieri s-au pus la punct câteva aspecte iar astăzi se vor semna contractele cadru pe baza cărora aceștia vor primi fondurile pentru acest an. „Discutăm cu toți furnizorii care au fost acceptați la contractare. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le punem la punct. Stăm până târziu pentru a găsi soluții. Nu cred că vom semna astăzi contractele. Acest lucru se va întâmpla mîine (astăzi- n.r.)”, ne-a declarat președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Mihai Copaci. Pentru a da dovadă de hotărâre medicii de familie au avut discuții în cadrul organizațiilor profesionale care îi reprezintă, respectiv la Asociația Medicilor de Familie și la Patronatul Medicilor de Familie. Anul acesta, medicii au acceptat să fie plătiți pentru o singură vizită  la domici-liu pe zi pentru pacienții în fază terminală sau pentru pacienții cu afecțiuni cronice care sunt imobilizați. Medicii de familie care au mai mult de 2200 de pacienți pot lucra peste program pentru a oferi mai mult de 20 de consultații pe zi, numărul stabilit inițial. Rămâne valabilă situația potrivit căreia medicii vor fi plătiți în funcție de numărul de pacienți înscriși pe listă. Per ansamblu, aceștia vor avea un buget mai mic decât cel de anul trecut cu aproximativ 10% față de 30% cât se stabilise inițial.

Buget cu 30 la sută mai mic

Anul acesta, pentru județul Vrancea s-a alocat un buget de 135 de milioane de lei față de 175 de milioane de lei cât au fost alocate anul trecut. Furnizorii speră că anul acesta se vor face rectificări bugetare în așa fel încât să poată supraviețui. Cu toate că bugetul este unul mic, reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean speră că vor obține 500 de lei pentru o solicitare cu medic și 300 de lei pentru o solicitare cu un asistent. „Încă se mai negociază, se mai poartă discuții și vom vedea exact ce și cum ni se va acorda”, ne-a declarat Cristian Onia, directorul SAJ. Pe directorii de spitale îi așteaptă o surpriză mai puțin plăcută. Aceștia vor trebui să scurteze durata medie de spitalizare cu aproximativ 50%. Astfel, dacă înainte numărul zilelor de spitalizare le aducea mai mulți bani, anul acesta li se vor deconta mai puține zile de spitalizare. Reprezentanții spitalelor spun că în astfel de situații vor fi obligați să țină bolnavi mai mulți, internați dar o perioadă mai scurtă și în concluzie, economie tot nu se va face. „Nu poți să trimiți un bolnav acasă dacă nu l-ai vindecat. Ca să faci acest lucru într-o perioadă mai scurtă de timp, trebuie să ai bani mai mulți pentru a face investigații mai multe. Nu cred că în acest fel se va face economie, dacă ni se scurtează durata medie de spitalizare. Nu se poate trimite un bolnav la spital imediat”, ne-a declarat medicul Nicolae Moise, directorul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?