Proiectul guvernamental de modificare a Constituţiei, sortit eşecului

0
160


Proiectul guvernamental de modificare a Constituției, sortit eșeculuiSenatorul social-democrat Dan Åžova consideră că proiectul guvernamental de modificare a Constituției este sortit eșecului. ‘Din start, pentru mine, propunerea făcută de președinte, la inițiativa Guvernului, e sortită eșecului. Îmi pun întrebarea legitimă dacă președintele Băsescu și premierul Boc chiar vor modificarea Constituției. Dacă ar fi vrut doar să dea viață referendumului, ar fi avut o inițiativă simplă de revizuire a Constituției care se referea la unicameral (…), dar dânșii au făcut o propunere de revizuire a Constituției care nu face altceva decât să rezolve nu în favoarea instituției prezidențiale, ci în favoarea președintelui Băsescu, în mod brutal, toate nelămuririle pe care domnia sa le-a avut cu Parlamentul și cu clasa politică în general’, a spus el.
Remarcând că UDMR nu susține Parlamentul unicameral, Dan Åžova a arătat că ar trebui precizat dacă proiectul Guvernului aparține de fapt PDL. În acest context, Åžova a declarat că și la nivelul Comisiei de modificare a Constituției va exista o situație ‘foarte dificilă’, deoarece doar 11 dintre cei 25 de membri susțin Parlamentul unicameral. ‘Dacă în contextul actual constituțional, simplul fapt al deținerii funcției prezidențiale determină un partid, care nu a câștigat în viața lui niciun scrutin ca număr de voturi și a luat 34%, să dețină integral toate pârghiile puterii în România, înseamnă că noi ne aflăm într-un regim semi-prezidențial pur. Modificările pe care le propune președintele Băsescu – nici nu mai e nevoie de ele’, a spus Åžova, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru redactarea modificărilor Constituției. El este de părere că dorința președintelui de a scoate Parlamentul din ”ecuația” suspendării prezidențiale și de a stabili Curtea Constituțională ca arbitru într-un astfel de caz poate fi acceptabilă doar dacă președintele ar urma să fie scos din ecuația dizolvării Parlamentului. Åžova a mai apreciat că există și alte propuneri în proiectul Guvernului, care ‘reduc Parlamentul la statutul Marii Adunări Naționale’. Åžova a reamintit că în această săptămână a fost constituită o comisie parlamentară pentru modificarea Constituției.
Senatorul social-democrat a mai precizat că, în opinia sa, președintele țării nu ar trebui să aibă o protecție juridică superioară celei pe care o are un ministru sau un parlamentar, astfel încât imunitatea să se restrângă la declarațiile politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here