Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

Proiectul guvernamental de modificare a Constituţiei, sortit eşecului


Proiectul guvernamental de modificare a Constituției, sortit eșeculuiSenatorul social-democrat Dan Åžova consideră că proiectul guvernamental de modificare a Constituției este sortit eșecului. ‘Din start, pentru mine, propunerea făcută de președinte, la inițiativa Guvernului, e sortită eșecului. Îmi pun întrebarea legitimă dacă președintele Băsescu și premierul Boc chiar vor modificarea Constituției. Dacă ar fi vrut doar să dea viață referendumului, ar fi avut o inițiativă simplă de revizuire a Constituției care se referea la unicameral (…), dar dânșii au făcut o propunere de revizuire a Constituției care nu face altceva decât să rezolve nu în favoarea instituției prezidențiale, ci în favoarea președintelui Băsescu, în mod brutal, toate nelămuririle pe care domnia sa le-a avut cu Parlamentul și cu clasa politică în general’, a spus el.
Remarcând că UDMR nu susține Parlamentul unicameral, Dan Åžova a arătat că ar trebui precizat dacă proiectul Guvernului aparține de fapt PDL. În acest context, Åžova a declarat că și la nivelul Comisiei de modificare a Constituției va exista o situație ‘foarte dificilă’, deoarece doar 11 dintre cei 25 de membri susțin Parlamentul unicameral. ‘Dacă în contextul actual constituțional, simplul fapt al deținerii funcției prezidențiale determină un partid, care nu a câștigat în viața lui niciun scrutin ca număr de voturi și a luat 34%, să dețină integral toate pârghiile puterii în România, înseamnă că noi ne aflăm într-un regim semi-prezidențial pur. Modificările pe care le propune președintele Băsescu – nici nu mai e nevoie de ele’, a spus Åžova, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru redactarea modificărilor Constituției. El este de părere că dorința președintelui de a scoate Parlamentul din ”ecuația” suspendării prezidențiale și de a stabili Curtea Constituțională ca arbitru într-un astfel de caz poate fi acceptabilă doar dacă președintele ar urma să fie scos din ecuația dizolvării Parlamentului. Åžova a mai apreciat că există și alte propuneri în proiectul Guvernului, care ‘reduc Parlamentul la statutul Marii Adunări Naționale’. Åžova a reamintit că în această săptămână a fost constituită o comisie parlamentară pentru modificarea Constituției.
Senatorul social-democrat a mai precizat că, în opinia sa, președintele țării nu ar trebui să aibă o protecție juridică superioară celei pe care o are un ministru sau un parlamentar, astfel încât imunitatea să se restrângă la declarațiile politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?