Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Numirile politice au efecte devastatoare în economie


Guvernul nu poate relansa economia pentru că administrația publică este înțesată de numiri politice, netransparente, fără criterii de performanță, și banii publici se risipesc practic în direcții care nu aduc valoare în economie, acuză specialiștii. Profesorul universitar Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoză al Academiei Române, unul dintre cei mai cunoscuți experți în economie, spune : „Numirile politice au efecte devastatoare în
economie. Aparatul birocratic este și așa anchilozat, mai există doar câțiva specialiști, vii cu alții care sunt pe dinafară și gata s-a terminat. Exemplu: departamentele pentru atragerea fondurilor europene, unde au fost numiți șefi pe criterii politice. Nici nu-și pot imagina ce efecte negative au numirile politice asupra economiei fragile”. Albu a devenit membru corespondent al Academiei Române în 2009, fiind unul dintre cei mai tineri economiști academicieni. 
Albu spune că guvernul nu se consultă cu experții în economie. „Nimeni nu ne-a cerut nimic. Era un Consiliu Consultativ, acum nu mai e nimic. Acest guvern se comportă de parcă le-ar ști pe toate. Sunt măsuri contradictorii. Nu a venit nimeni de la guvern să ne întrebe, să ceară analize, nimic. Noi publicăm, ieșim în lume, avem lucrări, dar guvernul ne ignoră”, a spus profesorul. Dar ce ar trebui să facă Guvernul pentru a ieși din criză? „Să termine cu schimbările fiscale, să facă investiții publice și să nu mai bulverseze funcționarea administrației cu măsuri politice”.
Albu crede că una din problemele principale este că nu există un sistem de evaluare a competenței în sistemul bugetar. „Nu există nicio consultare cu specialiști. Nu există dezbateri. Guvernul ar trebui să fie interesat de părerile specialiștilor, dar nu este interesat. Există o ruptură între mediul academic și guvern care nu a mai fost niciodată. Nu există niciun fel de colaborare”, a mai spus academicianul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?