Spitalul Judeţean în faliment

0
245


Datoriile celei mai mari unități spitalicești din județ au ajuns la suma de aproximativ 20 de milioane de lei. Dacă nu își cumpără singuri medicamente bolnavii sunt tratați cu produse românești ieftine, de bază. Situația a fost semnalată, ieri, și de doctorul Albu, la Comisia de Dialog Social.

Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani trece prin cea mai grea perioadă de criză posibilă. Până la această dată, datoriile unității spitalicești au ajuns la aproximativ 20 de milioane de lei, iar furnizorii cer cu dispera-re banii, pentru că nu mai pot credita unitatea. Datoriile s-au acumulat încă din anul 2008. Totul se cumpără pe datorie sau nu se cumpără deloc. Cam așa s-ar putea caracteriza situația. „Din banii pe care îi pri-mim de la Casa de Asigurări de Sănătate plătim salariile și uti-litățile pentru că altfel ne-ar bloca conturile. În rest, nu mai primim niciun ban în plus”, ne-a declarat medicul Nicolae Moise, directorul Spitalului Ju-dețean. Mulți dintre furnizori au apelat la instanță pentru a-și recupera banii sau refuză să se mai înscrie la licitație și nu mai vor să colaboreze cu unitatea spitalicească. Deja în spital se face economie la fiecare tratament medical, iar bolnavii care nu au posibilități să-și cumpere medicamentele sunt tratați cu cele ieftine, de obicei de producție românească. Dacă în anii trecuți, medicii aveau la dispoziție cefalospo-rine de ultimă generație, acum, cele românești sunt prima și ultima soluție pentru medici și pacienți când se prescrie tratamentul. „Când erau bani în spital existau și medicamente mai scumpe, acum nu mai avem cu ce”, subliniază doctorul Moise. Secțiile care cât de cât sunt mai aprovizionate sunt cele din linia întâi, respectiv Unitatea de Primire a Urgențelor și Anestezie și Terapie Intensivă unde gravitatea cazurilor nu permite niciun rabat de la aprovizionare. Problemele celui mai mare spital au fost semnalate ieri și la Comisia de Dialog Social unde doctorul Ioan Albu, șeful secției de Ortopedie a descris, în câteva cuvinte, situația cu care se confruntă zilnic, atunci când trebuie să îngrijească bolnavii. „Solicităm Prefecturii să facă o analiză serioasă sistemului sa-nitar și să asculte oamenii care lucrează zi de zi în spital, și nu doar cifrele oficiale.Trimitem oamenii să cumpere medicamente și în secție am o placă ortopedică din 1970, pentru care nu am șuruburi. Nu este vorba de salarii ci de finanțarea actului medical”, a declarat ortopedul Ioan Albu.

Utilitățile seacă bugetul spitalului 

Evidențele contabile ale Spitalului Județean arată că numai pentru utilități se plătesc lunar, aproximativ 50 de mii de lei. Facturile au crescut ca valoare după inaugurarea noului Spital de Boli Contagioase, care este parte componentă a spitalului și care are centrală termică proprie și se aprovizionează cu apă de la CUP dar și pentru că perioada de iarnă a fost mult mai mare decât în anii trecuți. „Facturile sunt mai mari pentru că la noul spital nu avem puț forat, așa cum se întâmplă la blocul central, și toată apa care se consumă o plătim la CUP, sume importante de bani. Dacă nu plătim ne pun sechestru pe conturi”, ne-a declarat directorul Nicolae Moise. De curând, spitalul a închis și aprovizionarea cu căldură, cu toate că au fost zile în care temperaturile de afară nu au fost din cele mai mari, dar această măsură ar putea micșora facturile cu câteva zeci de mii de lei. Pe lângă faptul că banii au fost foarte puțini începând de anul trecut, în 2010 bugetul a fost repartizat foarte târziu și în lipsa acestuia, spitalele nu au putut să organizeze nici licitațiile pentru medicamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here