Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Învăţătorii, ameninţaţi de restrângerile de activitate


Două cadre didactice aflate în pragul pensionării au încins, ieri, spiritele la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” (fosta Åžcoală de Arte și Meserii Nr.1) din Panciu. Situația creată de Zamfira Peptan și Cornelia Badea i-a împărțit în două tabere pe colegii acestora. Unii le iau partea, alții nu.

Educatoarea Zamfira Peptan și învățătoarea Cornelia Badea au reușit să-și atragă antipatia colegilor de breaslă, deoarece au solicitat în instanță anularea unei hotărâri a Consiliului de Administrație, prin care s-a decis ca niciun cadru didactic să nu-și mai poată continua activitatea după pensionare. În consecință, posturile ocupate de acestea au fost blocate, iar cadrele didactice din învățământul preșcolar sunt amenințate cu restrângerea activității. „Cele două doamne au dat în judecată Inspectoratul pentru că doresc să-și continue activitatea și după pensionare. Din această cauză, Inspectoratul Åžcolar a decis să suspende prevederile hotărârii consiliului până la soluționarea definitivă și irevocabilă a litigiului. Acest lucru a condus la blocarea celor două posturi. Odată ce posturile sunt blocate, nu se mai poate lucra pe ele. Neputându-se lucra pe ele, învățătorii și educatoarele de pe raza orașului Panciu depun dosar de restrângere de activitate la Consiliul de Administrație al școlii. În urma evaluării, doi învățători vor intra în restrângere de activitate”, a declarat directorul Valeriu Bandrabur-Jalbă. Acesta a precizat că, tot în ședința din ianuarie, Consiliul de Administrație hotărâse deja care va fi învățătorul care își va întocmi dosarul de restrângere de activitate, tocmai pentru ca acesta să-și poată găsi, în timp util, un post similar la o altă instituție de învățământ. „Din cauza cererii formulate de doamna Badea, postul său a fost blocat, astfel că încă un învățător va mai trebui să-și depună dosar de restrângere de activitate. În caz că dumneaei va avea câștig de cauză în instanță, va merge în continuare la catedră și un coleg de-al dânsei va fi nevoit să plece acolo unde își găsește post”, a explicat directorul.
Situația este similară și în cazul educatoarelor care, în aceste zile, vor fi nevoite să-și întocmească dosarele de evaluare. Potrivit lui Jalbă, fiecare cadru didactic aflat în această situație va primi o fișă privind calcularea punctajului individual. „Vom fi nevoiți să lucrăm non-stop, după care, în Consiliul de Administrație, în urma punctajelor, vom stabili ordinea. Cine va ieși pe ultimul loc va întocmi dosar de restrângere de activitate și va pleca”, a anunțat directorul Valeriu Bandrabur-Jalbă. Situația creată de Zamfira Peptan și Cornelia Badea i-a împărțit în două tabere pe colegii acestora. Dacă reprezentantele învățământului preșcolar au ținut partea Zamfirei Peptan, susținând că, datorită faptului că grădinițele nu vor fi afectate de desființarea, din toamnă, a școlilor din cartiere, educatoarea își va putea continua activitatea fără probleme pe postul său, învățătorii, revoltați, i-au cerut Corneliei Badea să renunțe pe loc la acțiunea din instanță. Această idee a fost susținută și de directorul adjunct, Luminița Iliescu. „Este o soluție morală. Conflictul s-ar încheia imediat dacă doamnele Peptan și Badea, realizând situația în care ne aflăm, și-ar retrage cererile din instanță chiar astăzi(ieri, n.r.)”, a spus aceasta. Luminița Iliescu a mai afirmat că, dacă se va continua demersul în justiție, la nivelul instituției se va crea un adevărat haos, deoarece nu există timpul necesar pentru întocmirea dosarelor de restrângere de activitate. „Este un dosar în care este evaluată întreaga activitate a unui învățător, ca în cazul unui dosar de acordare a gradației de merit. Eu am lucrat la un astfel de dosar aproape o săptămână, pentru a respecta toate cerințele și de a atașa toate documentele necesare. De aceea afirm că este imposibil să întocmim dosarul pentru restrângerea activității în cel mult două zile”, a precizat învățătoarea Dorina Pricop.

„Îmi apăr un drept!”

Educatoarea Zamfira Peptan a declarat că nu va reveni asupra deciziei de a-și continua activitatea la ca-tedră și nici asupra acțiunii din instanță. „Îmi apăr un drept și nu renunț la el! Nu există niciun motiv pentru care să nu-mi pot continua activitatea și după pensionare. Mi-am făcut cu sârg datoria față de grădiniță, am modelat gene-rații de copii. Nu vreau să fiu scoasă din activitate cu un picior în dos”, a spus aceasta. Zamfira Peptan a mai afirmat că, dacă reprezentanții conducerii instituției o vor constrânge să-și părăsească postul, îi va acționa și pe ei în judecată. Nici învățătoarea Cornelia Badea nu era, ieri, hotărâtă să renunțe la litigiul din justiție. „Eu nu am acționat cu rea-cre-dință. În momentul în care am solicitat să-mi continui activitatea și după pensionare nu se hotărâse ca toate școlile din cartiere să se desființeze. Se știa că unitățile de la Satu-Nou și Crucea de Sus vor rămâne, deci nu vor fi restrângeri de activitate. În plus, chiar ISJ m-a asigurat că la Panciu nu sunt probleme. Eu nu am avut niciun interes să le creez”, s-a apărat învățătoarea. Aceasta a adăugat, însă, că în cursul după-amiezii de ieri, urma să ia legătura cu avocatul său,  pentru a stabili, împreună cu acesta, ce soluție va adopta pentru perioada următoare. Mai trebuie menționat și faptul că nici Cornelia Badea, și nici Zamfira Peptan nu au dat curs propunerii venite din partea învățătorilor, care s-au arătat dispuși ca, în schimbul renunțării la cererile formulate în justiție, să le achite celor două colege onorariile plătite până în acest moment avocaților angajați pentru a le reprezenta interesele în fața instanței. Reprezentanții Inspectoratului Åžcolar Județean se apără și spun că au acționat conform statutului cadrelor didactice. „Niciuna dintre hotărârile din instanță ale celor două doamne nu este definitivă. Unul dintre procese este amânat, iar celălalt este scos de pe rol și trimis la secția civilă. Consiliul de Administrație al ISJ a luat decizia de respingere a contestațiilor, în conformitate cu articolul 10 din metodologia personalului didactic, care vine în completarea articolului 128 din statutul cadrelor didactice, care spune că se acordă prelungire doar dacă nu există restrângeri de activitate”, a declarat Stan Rogoz, inspector general al Inspectoratului Åžcolar Județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?