Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Şase firme produc băuturi fermentate din mere


Åžase firme vrâncene au solicitat licențe de fabricație de la Direcția Agricolă pentru băuturi alcoolice fermentate nedistilate conform noilor reguli care au intrat în vigoare din 2010. Comparativ, anul trecut erau 11 producători de asemenea băuturi. Toți producătorii care au solicitat autorizație produc băuturi fermentate nedistilate pe bază de măr.
Conform noilor norme, băuturile fermentate nedistilate pot fi fabricate doar în baza unei licențe eliberate de Direcția Agricolă pentru fiecare produs fabricat din materiile prime stabilite prin norme, respectiv fructe sau părți din fructe, cu excepția strugurilor, produse apicole, must, must concentrat, must concentrat rectificat. Instituția deconcentrată trebuie să dețină un registru de evidență pentru fiecare agent economic și categorie de produs în parte.
Unul dintre motivele pentru care producătorii au renunțat la producerea băuturilor îl reprezintă condițiile impuse de legiuitor, în principal prevederea prin care este obligatorie folosirea unui spațiu bine delimitat în care să nu mai fie produse și alte băuturi. Dacă până acum nu exista o interdicție expresă iar unii producători de vinuri produceau și băuturi alcoolice fermentate, noul act normativ a stabilit clar că aceste spații nu trebuie să fie utilizate și la producerea, condiționarea și îmbutelierea vinului. Spațiile trebuie să fie distincte, utilizate în exclusi-vitate pentru producerea băuturilor fermentate nedistilate.
Licența de fabricație nu poate fi obținută dacă eticheta nu corespunde normelor și nu este consultat Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor. Astfel, conform normelor, pentru obținerea licenței de fabricație, solicitanții vor prezenta „pentru fiecare produs modelul de etichetă și contraeticheta, după caz, a produsului, însoțit de un aviz de conformitate a sistemului de etichetare emis de inspecțiile tehnice pentru agricultură, cu consultarea prealabilă a comisariatelor regionale pentru protecția consumatorilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?