Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

„Nu m-am aflat niciun moment în stare de incompatibilitate“


Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, afirmă că nu s-a aflat niciun moment în stare de incompatibilitate, așa cum susține Agenția Națională de Integritate (ANI). Primarul Iordache Cazacu a declarat că toată această situație a fost creată de prefectul Ion Oprea și directorul Gărzii Financiare Vrancea, Mugurel Mălureanu. Cei doi au făcut presiuni asupra edilului în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, pentru a nu mai face campanie pentru PSD. ANI a remis, ieri, un comunicat presei în care susține că primarul comunei Fitionești s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a fost și administratorul unei firme.

Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că nu a primit hotărârea ANI și s-a arătat surprins atât de decizie cât și de faptul că află despre aceasta din presă. Iordache Cazacu spune că acuzațiile care îi sunt aduse de ANI nu sunt adevărate deoarece nu s-a aflat niciun moment în stare de incompatibilitate.
„După ce am fost ales primar al comunei Fitionești am trecut toate acțiunile societății și am renunțat la calitatea de administrator, încheind în acest sens declarații notariale care ulterior au fost operate la Registrul Comerțului. Copii de pe toate aceste documente le-am transmis la ANI. Nu m-am aflat niciun moment în stare de incompatibi-litate”, a afirmat primarul Iordache Cazacu.
Primarul Iordache Cazacu a spus că toată această situație a fost creată de prefectul Ion Oprea și directorul Gărzii Financiare Vrancea, Mugurel Mălureanu, cei doi făcând presiuni asupra sa în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, să nu mai facă campanie pentru PSD.
„Prefectura Vrancea reprezentată de prefectul Ion Oprea  a încercat să fabrice o așa zisă incompatibilitate a mea, respectiv să mă acuze că aș mai fi administratorul unei firme pe care am condus-o până să fiu ales primar și, drept urmare, să dispună încetarea mandatului meu. Susțin cu tărie că acestea sunt doar scenarii bolșevice promovate în campania  electorală pentru alegerile prezidențiale și care au avut ca scop să o las mai moale cu campania electorală pentru PSD. Atât Oprea cât și directorul Gărzii Financiare, Mugurel Mălureanu au făcut presiuni directe asupra mea să nu mai fac campanie pentru PSD”, a susținut primarul din Fitionești.
El a adăugat că în toată această acțiune de intimidare au fost folosite instituțiile statului pentru a-i reduce la tăcere pe adversarii politici ai PDL, partid din care cei doi fac parte.
„Au trimis controale peste controale la firma soției mele, iar cei de la Garda Financiară i-a dat mai multe amenzi, numai una dintre aceste  amenzi fiind de 250 milioane de lei vechi, dată pentru neprezentarea documentelor societății administrate de soția mea, documente care în perioada amintită erau la Direcția de Finanțe Vrancea care făcea  un control de fond. Cei de la Garda Financiară au venit din nou în control în ianuarie 2010, deși fuseseră în control cu două luni în urmă și au amendat-o pe soția mea cu 3 mii de lei”, a mai afirmat primarul din Fitionești.

Prefectul a făcut presiuni asupra secretarului comunei

Vă reamintim că, în luna octombrie 2009, prefectul Ion Oprea a încercat să îl oblige pe secretarul comunei Fitionești să semneze un raport din care reieșea că primarul localității, Iordache Cazacu, este incompatibil cu funcția deținută. Prefectul l-a chemat pe secretarul comunei, Roxana Elena Manea, și i-a solicitat să semneze raportul amenințându-l că nu își îndeplinește sarcinile de serviciu. În fața refuzului secretarului, prefectul l-a obligat să meargă la primărie însoțit de un jurist din Prefectură cu scopul de a întocmi acest act ilegal. „Printr-o strategie de sorginte bolșevică, Prefectura a încercat să fabrice o așa zisă incompatibilitate a mea, respectiv să mă acuze că aș mai fi administratorul unei firme pe care eu am condus-o până să fiu ales primar”, declara, atunci, primarul din Fitionești. Iordache Cazacu susținea, la acea dată, că presiunile au început după ce, în luna iunile, a fost contactat telefonic de un lider PDL care i-a solicitat să determine, în cadrul Consiliului Local Fitionești, alegerea unui viceprimar PD-L. Deoarece a refuzat, explicînd că acest lucru este imposibil din punct de vedere legal, primarul a început să primească telefoane cu amenințări în care i se transmitea că o „să mă rog eu de ei să pun un viceprimar de la PDL”. Iordache Cazacu a mai adăugat că singurul scop al abuzurilor comise de pedeliști îl reprezintă intimidarea celor care le-ar putea fi adversari, mai ales dacă este vorba despre cei care, de fiecare dată, obțin mai multe voturi decât ei în localitățile pe care le conduc. 

Garda Financiară, agent electoral PDL

ANI a remis, ieri, un comunicat de presă în care susține că primarul comunei vrâncene Fitionești s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, timp de peste un an, ar fi fost și administratorul unei firme.
În legătură cu starea de incompatibilitate a edilului, ANI a fost sesizată atât de către Agenția Națională de Administrare Fiscală – Garda Financiară Vrancea, cât și de instituția Prefectului Vrancea. Este cel puțin curios motivul pentru care conducerea Gărzii Financiare Vrancea se preocupă de funcțiile publice ale patronilor de firme și nu caută să depisteze evaziunile fiscale. În fapt, este încă o dovadă că instituțiile statului au fost puse la dispoziția partidului stat PDL pentru terorizarea adversarilor politici. În urma verificărilor, ANI a stabilit că Iordache Cazacu a fost validat în funcția de primar al comunei Fitionești în 26 iunie 2008, între 8 octombrie 2003 – 22 octombrie 2009, edilul având și calitatea de asociat și administrator la firma Larvin SRL Fitionești.
ANI susține că Iordache Cazacu nu a respectat obligațiile referitoare la regimul juridic al incompatibilităților, acesta exer-citând, în perioada 26 iunie 2008 -22 octombrie 1009, atât funcția de primar, cât și pe cea de administrator al firmei Larvin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?