Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

„Mi-aş ţine copilul în ambele braţe, ca toate mamele“


Profesoara de limba franceză, Nina Bratu, și-a pierdut brațul drept și umărul la 15 ani. Proteza bionică care ar ajuta-o să ducă o viață absolut normală costă 40 de mii de euro. Raluca Curcă, elevă la liceul unde predă Nina a convins-o să ceară ajutorul semenilor. Donații pot fi făcute la Banca Comercială Română în conturile: RO29RNCB0435113363340001 pentru do-nații în lei; RO29RNCB0435113363340002 pentru donații în euro.

Este un lucru știut că viața este de multe ori nedreaptă tocmai cu cei cu care ar trebui să fie cel puțin blândă. De obicei, un necaz vine peste cel care este deja necăjit, peste unul care nu are bani și în general, peste cei pe care îi considerăm oameni de bună cre-dință. În funcție de caracterul fiecăruia, un accident care te marchează pe viață te poate duce la disperare sau dimpotrivă, te poate face mai pu-ternic. Nina Bratu, acum în vârstă de 30 de ani, profesoară de franceză la Liceul Pedagogic a suferit un accident în 1995, când avea doar 15 ani, în urma căruia și-a pierdut întreg brațul drept cât și umărul. A fost internată în mai multe spitale în Focșani și București dar când cangrena risca să îi invadeze întreg corpul, medicii au fost nevoiți să îi amputeze brațul. Personalitatea sa puternică a aju-  tat-o să depășeas-că accidentul și chiar mai mult, să își formeze un curs al vieții absolut normal. La nici 19 ani, s-a căsătorit cu Bogdan reușind să îl cucerească cu felul ei de a fi și cu zâmbetul care pare să nu i se dezlipească de chip. Acum, la 15 ani de la acea zi blestemată este sprijinită de rude, de cunoscuți și mai ales de soț cu care împarte zilnic bucuria de a-l vedea crescând pe Åžtefan, piciul ei în vîrstă de un an și șapte luni. Nimic nu se compară cu sentimentul de a-l ști pe puiul ei în siguranță, de a-l vedea, de a-l simți. Tocmai de aceea, chiar și atunci când trebuie să plece la școală poartă cu ea, într-o agendă, un calendar personalizat cu Åžtefan. Sinceritatea și modul direct de a vorbi cu oamenii au făcut ca elevii să o respecte, motiv pentru care nu s-a simțit vreodată luată peste picior. Când a ajuns să predea, le-a povestit copiilor despre accidentul său și ei i-au apreciat franchețea. „Indiferent de starea mea de spirit pe care o am când plec de acasă, atunci când ajung la școală mă înveselesc instantaneu. Elevii, colegii mei, toată atmosfera de la liceu îmi este benefică. Nici nu știu dacă aș putea face altceva”,   ne-a spus Nina Bratu. Cum nu este o femeie care să se plângă de problemele pe care le întâmpină din cauza handicapului ei a fost nevoie să fie convinsă de o liceancă ce, culmea, nici nu are ore cu ea, să încerce să strângă bani pentru o proteză. „O știu pe doamna profesoară încă din clasa a noua și m-a impresionat cu permanenta ei bună dispoziție, în ciuda accidentului. Tocmai de aceea mi-am zis că trebuie să o ajut pentru că este o persoană extraordinară! Am trimis     mail-uri pe la televiziuni iar acum am ajuns și aici. Trebuie să reușim cumva!”, ne-a declarat Raluca Curcă, elevă în clasa a XII-a C la Pedagogic.

„L-aș putea ține în brațe pe Åžtefan”

Fiind un caz mai special din cauză că îi lipsește și umărul, o proteză obișnuită nu i-ar fi de folos nici din punct de vedere estetic și nici practic. În schimb, o proteză bionică ar însemna aproape un nou braț. Mulțumită tehnologiei de ultimă oră, această proteză este atât de performantă încât pumnul poate fi strâns iar o monedă ar putea fi ținută cu două degete. Partea mai puțin fericită este reprezentată de cele 40 de mii de euro pe care Nina ar trebui să le plătească pentru achiziționarea protezei bionice. Aceasta ar trebui comandată de la București dar cum handicapul pornește chiar de la umăr, ar fi posibil să ajungă în Scoția, acolo unde acestea se fabrică, pentru ca proteza să fie făcută exact după caracteristicile sale personale. „De când am brațul lipsă am învățat să mă descurc fără el dar acea proteză ar fi un vis împlinit. Mi-aș putea ține copilul în ambele brațe, ca toate mamele”, ne-a mai spus Nina Bratu. De la Stat, mai exact de la Casa de Asigurări de Sănătate ar putea primi în jur de 5.500 lei și asta doar dacă dosarul îi va fi aprobat. Profesoara se întreabă, cu o undă de tristețe, ce poate face cu acești bani în cazul în care i-ar obține, în condițiile în care proteza este de peste 30 de ori mai scumpă… Cu toate că nu este o fire care să ceară ajutorul cuiva, ci mai curând îl oferă își pune speranțele     într-o posibilă veste bună,   într-o revanșă a sorții. Nina Bratu merită tot sprijinul nostru pentru că a demonstrat că omul poate învinge în lupta cu destinul acolo unde există ambiție, personalitate și sprijin. Dacă vreți să ajutați acest spirit luptător, această mamă să își poată țină puișorul în brațe aveți la dispoziție două conturi bancare, deschise pe numele ei, la Banca Comercială Română. Contul în lei este RO29RNCB0435113363340001 iar cel în euro este RO29RNCB0435113363340002. Cu fiecare leu donat, visul acestei femei care a demonstrat că tot ce nu te omoară te face mai puternic, este mai aproape de împlinire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?