Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Deputatul Tîlvăr solicită Guvernului să ia măsuri anti-violenţă


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr a solicitat de la tribuna Camerei Deputaților ca guvernanții să ia măsuri pentru eradicarea sau măcar limitarea faptelor cu violență din școli, de pe stradă sau din familie. El a arătat că acest fenomen a căpătat o amploare deosebită în România.

Deputatul vrâncean a prezentat exemplul Silviei Chirilă, asistenta medicală din Focșani ucisă de un tânăr doar pentru că „i s-a pus pata pe ea” după cum a declarat acesta. „Aceasta este țara în care am ajuns să trăim? Oare ar trebui să ne fie frică să mergem pe stradă, să trecem pe trecerea de pietoni, să ne parcăm mașina, să ieșim pur și simplu la plimbare?”, în- treabă Angel Tîlvăr. El a adăugat că la această situație se adaugă și faptul că numărul armelor achizițio-nate de români a crescut simțitor. „Am aflat cu stupoare că deși nu sunt deloc ieftine, numărul armelor achiziționate a crescut simțitor. Anul trecut s-au eliberat 10.425 permise portarmă cu doar 25 mai puține decât în 2008. Potrivit Poliției Române în România există 206.000 de arme. Dintre acestea jumătate sunt letale, în mare parte fiind vorba despre arme de vânătoare. Ultimele întâmplări violente care au fost mediatizate   ne-au arătat niște agresori a căror izbucniri nu aveau nici o justificare”, a afirmat Tîlvăr.
Toate aceste fapte nu fac decât să dea o importanță și mai mare testului psihologic necesar pentru elibe-rarea unui permis de port-armă, a unui carnet de șofer și a propus chiar repetarea testului psiholo-gic la un anumit interval de timp, acțiune considerată de deputat ca fiind „necesară”. El a mai arătat că, din sondajele de opinie efectuate pe diverse domenii, cum ar fi reintroducerea pedepsei cu moartea, psihologii au interpretat aceste rezultate „ca o reacție a oamenilor de răzvrătire împotriva unui sistem judiciar pe care ei îl văd incapabil în a rezolva cazurile și scandalurile intens mediatizate în ultima perioadă”. Cazurile de violență au explodat și în școli, situații care se datorează în mare parte jocurilor, emisiunilor și filmelor violente.
„Din nefericire, nu cred ca există școală în România care să nu se fi confruntat cu un caz de violență fie între elevi, fie între profesor-elev. Sesizăm cu dezaprobare că adolescenții și copiii sunt din ce în ce mai violenți. «Mari consumatori» de jocuri violente, de emisiuni și filme care promovează din ce în ce mai multe scene violente, copiii și adolescenții din ziua de astăzi sunt victime sigure ale unei societăți care acceptă și promovează comportamente agresive”, a mai arătat deputatul Angel Tîlvăr.
O altă sursă de violență este dată de desenele animate de pe majoritatea posturilor de televiziune, o parte dintre acestea neputând fi sancționate de CNA deoarece sunt licențiate în Uniunea Europeană. „Nece-sitatea investiției în rea-lizarea de  programe și emisiuni pentru copii care să fie atât atractive cât și educative trebuie să devină o prioritate atât pentru părinți cât și pentru trusturile media și guvernanți”,  a încheiat deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?