Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Criza vaccinurilor din Vrancea în atenţia ministrului Sănătăţii


Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica l-a interpelat, pe ministrul Sănătății, Cseke Attila, referitor la criza vaccinurilor pentru copii din județul Vrancea. Ciprian Nica a arătat, revoltat, că românii au ajuns în situația tragică de a merge la farmacie să cumpere vaccinuri și pentru nou-născuți, din indolența unor funcționari ai ministerului, plătiți pentru a face acest gen de achiziții.
Parlamentarul vrân-cean i-a informat pe  colegi că Ministerul Sănătății este obligat prin lege să asigure vaccinarea obligatorie a bebeluși-lor încă din primele zile de viața ale acestora. Totuși, în acest moment, stocul de vaccinuri care compun schema gratuită de vaccinare a mai multor Direcții de Sănătate Publică din țară este zero.
„Adică părinții copiilor nou născuți sau a celor care urmează să facă unul dintre vacci-nurile obligatorii, împo-triva hepatitei B, rubeolei, rujeolei sau poliomielitei, trebuie să cumpere de la farmacie aceste medicamente, deoarece Ministerul   Sănătății nu a achi-ziționat, încă, dozele necesare pentru anul 2010”, a precizat acesta.
Ciprian Nica a afirmat că nu mai este de mult un secret că românii internați în spital merg la farmacii și își cumpără medicamente pentru a-și face tratamentul prescris de medici, cum nu mai este un secret nici faptul că orice om aflat în suferință trebuie să bage adânc mâna în buzunar dacă vrea să fie tratat, deși, probabil, a plătit asigurările de sănătate pe care statul se grăbește să le încaseze.
„Este tragic faptul că, din indolența unor funcționari ai ministerului plătiți pentru a face genul acesta de achiziții, Statul Român ajunge să pună în pericol viața unui copil, născut de câteva ore și căruia este obligatoriu să i se facă  BCG-ul, vaccinul împotriva tu-berculozei”, a declarat deputatul Nica.
Acesta consideră că este alarmant pentru populație și, totodată, rușinos pentru ministerul condus de Cseke Attila că vaccinurile obligatorii pentru bebeluși nu mai sunt în stocul Direcțiilor de Sănătate Publică. Nu mai târziu de toamna anului 2009, același minister nu reușise să achiziționeze vaccinul antigripal deși, în România se înregistrau, deja, primele cazuri de gripă porci-nă, iar DSP Vrancea nu avea pe stoc dozele de vaccin antigripal necesare vaccinării populației. De asemenea, la începutul acestui an, copiii din maternitățile din județ au fost vaccinați împotriva tuberculozei cu vaccinuri expirate.
Deputatul PSD de Vrancea crede că Ministerul Sănătății ar trebui să facă o reformă serioasă în dome-niul vaccinării copilului și să introducă în schema obligatorie de vaccinuri și altele, menite să protejeze sănătatea și viața copiilor. „O reformă în acest domeniu s-ar impune mai mult decât, să spunem, «taxa pe fast-food»”, a spus Ciprian Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?