Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Leul va rămâne, probabil, stabil


Leul va rămâne probabil stabil, în pofida persistenței mediului economic dificil, datorită nevoilor de finanțare ale Guvernului mai reduse decât se anti-cipa și continuării majorării rezervelor BNR, combinate cu o inversare pozitivă a fluxurilor de capital, potrivit analiștilor Standard&Poor’s (S&P). „Datorită unei reveniri treptate a încrederii, presiunile asupra leului s-au temperat, ducând la o ușoară apreciere recentă, în special ca urmare a încheierii în ultimul trimestru din 2009 a unei perioade de incertitudine politică. Credem că leul este probabil să rămână stabil, în pofida persistenței mediului economic dificil”, se arată într-un raport al S&P. Analiștii agenției notează că o eventuală apreciere a leului va ajuta la o reducere și mai mare a inflației, dar ar elimina beneficiile deprecierii din trecut. Inflația a avut un trend descrescător în timpul recesiunii economice, deși rata anuală de 4,7% înregistrată anul trecut s-a situat peste ținta de 4,5% stabilită de BNR.
Banca centrală a fixat pentru acest an și pentru 2011 o țintă de inflație de 3,5%, cu un interval de variație de plus/minus un punct procentual. „Având în vedere evoluția activității economice, credem că rata inflației va continua să continue scăderea, ajutată de efectul de bază, ceea ce ar putea duce la convergența cu intervalul țintit de banca centrală”, potrivit analiștilor S&P.
În ceea ce privește sectorul financiar, analiștii au reiterat că se așteaptă, pe termen scurt, la o continuare a deteriorării calității activelor în sectorul bancar, menționând că rata adecvării capitalului, de aproximativ 14% la finele lunii decembrie 2009, ar trebui să ofere o marjă de siguranță în acest sens. Datele ar putea, totuși, masca probleme de solvabilitate ale unor instituții financiare individuale, notează S&P. „Ca și în alte state din regiune, sectorul bancar din România este deținut preponderent de instituții străine. Riscurile asociate nivelului ridicat al creditării sectorului privat sunt parțial reduse de angajamentul instituțiilor financiare față de entitățile controlate pe plan local, având în vedere potențialul de profitabilitate pe care sucursalele îl au pe termen lung”, potrivit raportului agenției de evaluare financiară internațională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?