Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Radarele „invizibile“ detectate cu staţii de emisie-recepţie


Stațiile de emisie-recepție sînt tot mai căutate de șoferii care au ten-dința să calce pînă la fund pedala de accelerație. De cînd au apărut radarele „invizibile”, tot mai mulți vrînceni își cumpără astfel de aparate, pentru a putea afla unde sînt amplasate radarele. Polițiștii spun că nu îi deranjează situația atîta vreme cît șoferii respectă limita legală de viteză și astfel nu au loc accidente rutiere.

Noile radare ale poliției îi determină pe șoferi să-și cumpere stații de emisie-recepție ca să nu mai fie depistați în trafic în timp ce depășesc limita legală de viteză. Pentru a nu ajunge să plătească amenzi, vrîncenii au găsit o soluție destul de costisitoare: stațiile de emisie-recepție. Vechile detectoare nu le mai sînt de folos șoferilor de cînd, pe șoselele din județ au apărut 10 radare „invizibile”, care sînt detectate tardiv de detectoarele clasice. Toți conducătorii auto care au în mașini stații de emisie-recepție pot comunica între ei pe o anumită frecvență și se pot informa cu privire la locul în care este amplasat radarul. Deși aparatura nu este la îndemîna oricui, șoferii fac sacrificii și le cumpără pentru a nu plăti amenzi. „Circul foarte mult prin țară și nu-mi permit să merg cu 50 de kilometri pe oră prin toate localitățile că nu aș mai ajunge nicăieri așa. Decît să plătesc amenzi în neștire am preferat să strîng banii necesari pentru a-mi lua o stație de emisie-recepție. Acum vorbesc cu ceilalți șoferi și știu exact unde este radarul. Indicat ar fi să circulăm cu viteza legală dar de multe ori timpul nu ne permite și atunci apelăm la tot felul de lucruri pentru a ne face viața mai ușoară și pentru a nu ne da salariile pe amenzi. Am observat că tot mai mulți șoferi se dotează cu astfel de aparate. La început, cînd au apărut noile radare numărul celor cu care puteam comunica era mai mic iar acum a crescut considerabil”, a precizat Radu Grumăzescu. Aparatele de emisie-recepție sînt căutate atît de șoferii de tiruri care fac curse prin toată țara cît și de cei care conduc mai puțin. Oamenii spun că o astfel de aparatură este bună în orice moment pentru că nu se știe unde ajungi. Vînzătorii de la magazinele în care se găsesc aparate de emisie-recepție au confirmat faptul că au crescut vînzările și sînt de părere că în perioada următoare tot mai mulți șoferi le vor trece pragul. „Aparatele se cum-părau și înainte, cînd nu erau noile radare iar acum se cumpără din ce în ce mai multe. Pînă acum, șoferii care aveau curse lungi le foloseau pentru a face conversație cu ceilalți participanți la trafic iar acum le folosesc pentru a afla unde sînt amplasate radarele. Deocamdată, la noi nu sînt foarte multe magazine în care se vînd stații de emisie-recepție dar cu siguranță vor apărea și în ma-gazinele de piese auto. Prețul unei stații de emisie recepție auto, se stabilește în funcție de raza de acoperire și de puterea semnalului. Prețul pornește de la 300 lei și poate depăși 600 lei”, a precizat un vînzător de la un magazin în care se găsesc apa-rate de emisie-recepție.

Stațiile de emisie-recepție nu pot fi confiscate

O stație de emisie recepție este formată dintr-o antenă de exterior prin care se transmite semnalul pe unde radio, aparatul care preia semnalul și un microfon prin care pot comunica una sau mai multe persoane. Stațiile de emisie-recepție nu sînt bunuri care să poată fi confiscate în momentul în care șoferii sînt opriți de polițiști deoarece nu intră pe frecvențele pe care emite poliția. Polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere spun că nu îi deranjează faptul că șoferii își cumpără stații de emisie-recepție. De asemenea, înainte existau tot felul de metode prin care șoferii se atenționau între ei. Oamenii legii spun că radarele sînt amplasate mai ales în zonele în care au avut loc cele mai multe accidente rutiere și atîta vreme cît șoferii circulă regulamentar, stațiile de emisie-recepție nu îi afectează cu nimic. „Faptul că șoferii au stații de emisie-recepție prin intermediul cărora se anunță între ei cu privire la locurile în care sînt amplasate radarele, nu ne deranjează deoarece radarele își dovedesc eficiența. Åži înainte șoferii  foloseau semnalele luminoase pentru a se avertiza între ei. Pentru noi, cel mai important este faptul că în zonele în care sînt radarele nu avem accidente rutiere”, a declarat comisarul șef Alexandru Cara, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?