Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Au fost reluate lucrările la Prefectura Putna


Lucrările la fostul sediu al Prefecturii Putna au fost reluate de constructor și vor fi finalizate anul acesta. Consiliul Județean Vrancea a alocat 3,5 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la această investiție.  Pînă în acest moment, lucrările la această clădire au fost realizate în proporție de peste 80 % iar recepția finală ar urma să aibă loc la începutul lunii decembrie. Proiectul de modernizare a acestei clădiri de patrimoniu a fost inițiat și coordonat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Clădirea de patrimoniu va fi redată circuitului public iar aici ar putea funcționa Consiliul Județean Vrancea.

„Clădirea fostei Prefecturi Putna va deveni clădirea emblematică a județului Vrancea”, Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean

Lucrările la fostul sediu al Prefecturii Putna au fost reluate de constructor și vor fi finalizate pînă la sfîrșitul acestui an. Directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Iulian Matache, a declarat că, în prezent, se lucrează la amenajările interioare. „Au fost reluate lucrările la obiectivul de investiții fosta Prefectură Putna, iar constructorul lucrează la lucrări de interior. Este vorba de finisaje interioare, gleturi, zugrăveli, montat gresie și faianță, lucrări care vor dura ceva timp”, a spus Iulian Matache. Cel mai tîrziu pînă la începutul lunii decembrie, va avea loc recepția la terminarea lucrărilor.
„În urma discuțiilor purtate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și constructor s-a stabilit ca recepția la terminarea lucrărilor la acest obiectiv să aibă loc la începutul lunii decembrie a acestui an”, a adăugat Iulian Matache, directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean  Vrancea.
Consiliul Județean Vrancea a alocat suma de 3,5 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la imobilul în care a funcționat Prefectura Putna. Suma provine din bugetul propriu al Consiliului Județean Vrancea. Pînă în acest moment, la acest obiectiv au fost executate lucrări de reabilitare a clădirii de patrimoniu în proporție de peste 80 %. Mai exact, au fost executate toate lucrările de infrastructură, acoperiș și a fost montat sistemul de încălzire.

Prefectura Putna, clădire simbol a județului Vrancea

Derularea lucrărilor la fostul sediu al Prefecturii Putna a fost supravegheată, personal, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Acesta a vizitat de mai multe ori șantierul pentru a vedea care este stadiul lucrărilor și dacă se respectă proiectul inițial. La întîlnirea cu constructorul, Marian Oprișan a solicitat ca fiecare sală să poarte numele unei persona-lități sau a unui eveniment care a avut loc în Vrancea.
„Vreau ca fiecare sală să poarte numele unei personalități sau a unui eveniment ce a avut loc în județ. Vrancea este un județ încărcat de multă, multă istorie. Au lipsit patru voturi la Adunarea Constituantă de la 1849 pentru a deveni capitala României. La Focșani a funcțio-nat Înalta Curte de Casație dar și Comisia Centrală. Vrancea fără ieșire la mare este România în miniatură”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea.
Marian Oprișan le-a cerut specialiștilor ca toate materialele folosite să respecte planurile originale, chiar dacă produsele utilizate sînt moderne. „Aceste lucrări le facem pentru cel puțin 200 de ani și de aceea totul trebuie să fie de foarte bună calitate”, a precizat Marian Oprișan. Åžeful administrației județene a adăugat că imobilul în care a funcționat Prefectura Putna va deveni o clădire emblematică a județului Vrancea. „Sper ca în curînd să le facem o bucurie cetățenilor județului Vrancea și anume de a revedea finalizată această clădire, acest sit arhitectonic”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. 

Imobilul ar putea deveni sediul Consiliului Județean

Fostul sediu al Prefecturii Putna ar putea deveni sediul Consiliului Județean Vrancea după finalizarea lucrărilor. Åžeful administrației județene, Marian Oprișan, a afirmat că în acest moment sînt discutate două variante privind destinația pe care să o aibă acest imobil și anume sediu pentru Consiliul Județean Vrancea sau Palat al Culturii vrîncene. „Cel mai sigur, va fi sediul Consiliului Județean. Palatul administrativ este proprietatea Guvernului României, nu este proprietatea Consiliului Județean și stăm printr-o hotărîre de Guvern care a statutat principiile funcționării Consiliului Județean în această clădire”, a precizat Marian Oprișan. El speră ca, în vara acestui an, „imobilul Prefectura Putna să fie redat circuitului pu-blic și cetățenilor ca și clădire monument istoric”.

Reabilitarea Prefecturii Putna costă aproape 10 milioane de lei

Imobilul „Prefectura județului Putna” a fost construit la începutul secolului XX și, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Național al Monumentelor Istorice. Destinația inițială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a județului Putna iar, după 1945, aici a funcționat Consiliul Popular Municipal Focșani. În anul 1978 s-au executat lucrări de consolidare, reparații la pereți și tencuieli interioare. S-a refăcut acoperișul cu învelitoare din țiglă smălțuită. În anul 1986 clădirea a fost avariată grav de un nou seism, a fost evacuată și, în anul 1992, au început lucrările de consolidare și restaurare. Pînă în anul 2004, au fost executate, în limita fondurilor disponibile, lucrări de consolidare a fundațiilor și pereților prin cămășuire și, parțial, a planșeelor de peste subsol, prin suprabetonare.
Marian Oprișan a făcut demersuri pentru ca, în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri astfel încît acest imobil să nu se degradeze și mai tare. Pentru că finanțările au fost sistate în 2005, Marian Oprișan a inițiat un amplu proiect de reabilitare a acestui imobil simbol pentru Vrancea. Lucrările au demarat în aprilie 2008 iar valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 10 milioane lei, adică 100 de miliarde de lei vechi.

„Piața Maior Gheorghe Pastia”

Clădirea fostei Pre-fecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari și clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gheor-ghe Pastia”. Din cele patru clădiri prinse în situl arhitectural și istoric, două au necesitat fonduri importante pentru restaurare și consolidare. Prima clădire reabilitată a fost Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Bijuteria arhitectonică a fost inaugurată în ziua de 24 ianuarie 2004, în prezența șefului statului, Ion Iliescu, a primului ministru de atunci, Adrian Năstase, dar și a mai multor membri ai Corpului Diplo-matic acreditat la București, printre care ambasadorii SUA, Michael Guest și Fran-ței, Philipe Etienne, preșe-dintele Academiei Române, Eugen Simion. Valoarea acestei investiții a fost de peste 70 miliarde lei vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?