Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Buluc la uşile doctorilor de la Policlinică


Zeci de oameni s-au călcat în picioare pentru o consultație la medicul specialist, ieri fiind prima zi în care medicii de familie au eliberat bilete de trimitere. Cele mai aglomerate secții au fost cele de Diabet, Neurologie și Cardiologie, unde oamenii s-au adunat buluc la ușă încă de la primele ore ale dimineții. „Au fost cabinete ale căror bilete s-au epuizat de la primele ore ale dimineții. Cele mai căutate secții au fost cele de cardiologie și diabet, unde bonurile s-au epuizat foarte repede”, ne-a declarat Alina Pelin, purtătorul de cuvînt al Spitalului Județean. Aglomerație la aceste cabinete a fost și din cauza faptului că, timp de trei zile, medicii specialiști au fost într-o mini vacanță de Paște. Concomitent, medicii de familie nu au acordat bilete de trimitere către specialiști.
Nu au lipsit nici discuțiile aprinse la ușa cabinetelor, mai ales că, din această săptămînă, consultațiile se obțin și pe bază de programare telefonică. Foarte mulți oameni nu știu acest lucru și preferă să vină încă de la primele ore ale dimineții pentru a lua bon de ordine. „Există o perioadă de tranzit pînă cînd bolnavii vor ști că se pot face programări prin telefon pentru a beneficia de o consultație gratuită. Deocamdată, mulți nu știu acest lucru și vin de la primele ore ale dimineții și sînt revoltați de faptul că nu li se acordă primele bonuri, pentru că în fața lor sînt alte persoane care s-au programat prin telefon”, a adăugat Alina Pelin.
Medicii specialiști ca și cei de familie sînt obligați, începînd din 1 aprilie, să acorde consultații doar pe bază de programare telefonică, după ce Ministerul Sănătății a publicat un ordin în acest sens. Ordinul este destul de greu de pus în aplicare, mai ales la cabinetele medicale din mediul rural, unde oamenii sînt obișnuiți să meargă la doctor în funcție de problemele pe care le au, fără a se programa. Acest ordin a fost subiect de discuție și la negocierile purtate între reprezentanții medicilor de familie și cei ai Casei de Asigurări de Sănătate, cînd s-a negociat noul contract cadru. După mai multe tratative, medicii au acceptat acest ordin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?