Primăriile nu au bani pentru cofinanţarea proiectelor europene

0
55


Primăriile orașelor vrîncene nu au bani pentru a asigura cofinanțarea proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă. Primăria Odobești nu are bani pentru a cofinanța proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în valoare de 22 de milioane de euro. Primăria Adjud are în derulare 15 proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă iar Primăria Panciu derulează 36 de proiecte europene pentru care nu poate asigura cofinanțare.

Primăria Odobești nu are bani pentru a cofinanța proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în valoare de 22 de milioane de euro.
Cofinanțarea proiectelor pe care le derulează orașul Odobești atinge fabuloasa sumă de 250 miliarde de lei vechi, sumă care depășește cu mult încasările de la bugetul localității. Primarul Daniel Nicolaș, a  declarat că lipsa cofinanțării poate pune în pericol implementarea proiectelor dacă Guvernul României nu va susține urgent autoritățile locale.
„Muncim de mai mulți ani la întocmirea proiectelor pentru modernizarea orașului. Am trecut prin toate etapele dificile ale întocmirii proiectelor și în cele din urmă am reușit să cîștigăm aceste proiecte. Acum trebuie să le punem în practică și ne lovim de lipsa banilor. Fiind o localitate mică, oraș de categoria a III-a, nu putem obține împrumuturi deoarece avem deja un împrumut prin care ne-am modernizat șoselele de centură și nu mai putem obține altul. Avem nevoie de peste 250 miliarde de lei vechi pentru a asigura cofinanțarea”, a precizat primarul din Odobești. Daniel Nicolaș a mai explicat că, deși o parte din co-finanțare ar trebui asigurată de Guvern, acest lucru nu se întîmplă.
„O parte din co-finanțarea noastră este susținută de Guvern, dar în prima fază noi, autoritatea locală, trebuie să punem banii, or acești bani nu există deoarece de la Finanțele Publice ne-au fost alocate, anul acesta, mai puțin de 10% din sumele pe care ni le-au acordat anul trecut, mai puțin chiar decît cea mai mică localitate rurală din județ”, a mai spus primarul Daniel Nicolaș.

Primăria Adjud nu are bani pentru cofinanțare

Situația este asemănătoare și în municipiul Adjud. Primăria orașului a depus 15 proiecte cu finanțare nerambursabilă pe fonduri structurale de la Uniunea Europeană. Majoritatea proiectelor au ca dată limită de implementare luna iulie 2011, iar valoarea acestora este de peste cinci milioane de euro.
Cele mai importante investiții pentru care edilii din municipiul de pe Trotuș au realizat proiecte de finanțare sînt: Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor, modernizarea iluminatului public, a Casei de Cultură, a parcurilor, a străzilor, a sistemului de alimentare cu apă și a școlilor, reabilitarea Centrului Comunitar pentru Persoanele de Vîrsta a Treia și achiziționarea de echipamente necesare pentru creșterea siguranței publice și prevenirea criminalității. Primarul Constantin Armencea a declarat că marea problemă legată de realizarea acestor proiecte este cofinanțarea, municipalitatea nedispunînd de sumele necesare.
„Avem proiecte foarte bune pe care trebuie să le finalizăm și pentru care avem nevoie de cofinanțare”, a mai afirmat primarul Constantin Armencea.
El a catalogat situația ca fiind „dezastruoasă”, deoarece suma alocată de la bugetul de stat, pentru anul 2010, este de 860 de mii lei, iar necesarul primăriei pentru a funcționa la nivel de avarie și pentru a putea asigura co-finanțare la proiectele europene este de minim 5,5 milioane lei. „Situația financiară este dezastruasă. Nu am înțeles niciodată această formulă de calcul care dezavantajează clar localitățile urbane de cele rurale. În baza acestei formule am primit 860 de mii de lei pe tot anul, iar necesarul ar fi de minim 5,5 milioane de lei”, a precizat primarul din Adjud, Constantin Armencea.

13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectelor din Panciu

Situația este la fel de grea și la Primăria Panciu, care a primit de la bugetul de stat sume foarte mici iar orașul nu are venituri proprii suficiente. Primarul din Panciu, Ion Petre, a declarat că în prezent are în derulare 36 de proiecte cu finanțare europeană la care nu are cum să asigure co-finanțare deoarece nu există resurse financiare. Valoarea totală a celor 36 de proiecte este de aproximativ 198 milioane de lei, din care partea de co-finanțare este aproape 53,5 milioane lei. Numai că Primăria Panciu nu are această sumă disponibilă și riscă să piardă aceste proiecte cu finanțare europeană. 
„În acest moment ne gîndim cum să supraviețuim și cum să facem să continuăm proiectele deja aflate în derulare prin Programul Operațional Regional și la care trebuie să asigurăm o cofinanțare de 2 %”, a adăugat Ion Petre.
ECO Panciu – Sistem performant de management al deșeurilor, dotarea și modernizarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, modernizarea și eficientizarea Serviciului de Gospodărire Comunală, Eco Sistem  Panciu – Proiect pentru extinderea rețelei de canalizare a orașului Panciu, reabilitarea și modernizarea străzilor, modernizarea transportului urban de călători,  reabilitarea clădirilor în scopul utilizării pentru servicii sociale, eficientizarea consumului de energie termică la institutiile publice din oraș, reabilitarea blocurilor de locuințe, extinderea și branșarea instituțiilor publice la rețeaua de gaze naturale a orașului, sînt doar o parte din proiectele care riscă să piardă finanțarea europeană deoarece nu poate fi asigurată co-finanțarea de 2 % din valoarea fiecărui proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here