Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Ziua Sănătăţii, umbrită de neajunsuri


Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP), împreună cu cei ai Prefecturii, Primăriei municipiului Focșani, ai Inspectoratului de Poliție Județean și medicii, au discutat, ieri, despre faptul că „Sănătatea orașului contează”. Dezbaterile au fost organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății. Cei prezenți au susținut că trăim într-o lume cu multe probleme medicale, printre care se numără prematuritatea copiilor la naștere, lipsa unui mediu sănătos, lipsa educației sau a unui suport economic adecvat pentru a avea un regim de viață sănătos. „Dezvoltarea implică urbanizarea Focșaniul, care a devenit un centru nodal al județului, iar mediul rural devine din ce în ce mai puțin important din punct de vedere economic. Astfel, ajungem în situația ca un medic să asigure asistența medicală pentru mii de oameni sau să avem zone în care nu avem nici un medic care să acorde consultații medicale”, a declarat medicul Alin Lazea, consilier în cadrul Direcției de Sănătate Publică. Acesta a semnalat că există localități în care nu sînt nou născuți. De asemenea, el a arătat că 60 la sută dintre copiii născuți prematur mor în primul an de viață, fie pentru că s-au născut cu o greutate prea mică, fie pentru că s-au născut înainte de termen.
Cadrele medicale prezente au semnalat și faptul că orașul nu le oferă tinerilor prea multe posibilități de a face mișcare și că spațiul verde este total insuficient. „Fără oxigen nu putem trăi, este nevoie de copaci pentru a funiza oxigen”, a spus medicul Carmen Å¢urcanu, din cadrul aceleiași instituții. Medicii prezenți la discuții au arătat că sănătatea înseamnă mișcare, înseamnă sport, pe care tinerii trebuie să îl poată practica atît în anotimpul rece, cît și în cel cald. „Nu există baze de agrement pentru a practica sportul atît pe timpul verii, cît și iarna. Cred că s-ar putea lua exemplu de la celelate orașe, cum ar fi Tîrgu Mureș, care are baze de agremeent extraordinare și pe care tinerii le pot folosi oricînd. Nu există un teren, nu există bazin de înot. Sportul înseamnă sănătate”, a spus Mihai Mazilu, consilier la DSP.
Pentru prima dată, în 1948, Organizația Mondiala a Sănătății a găzduit prima întrunire organizată la nivel mondial dedicată sănătății, în cadrul căreia s-a hotărît aniversarea, la 7 aprilie a fiecărui an, a Zilei Mondiale a Sănătății. Prima aniversare a avut loc doi ani mai tîrziu, în 1950. Ziua de 7 aprilie marchează începutul activității Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). OMS este o instituție specializată a Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva, fiind creată la 22 iulie 1946. În prezent are 192 de membri printre care și România. Scopul organizației este sprijinirea acțiunilor privind îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin schimburi de informații, acordarea de sprijin tehnic, organizarea de campanii la scară mondială pentru combaterea anumitor boli, cum ar fi: malaria, tuberculoza, lepra sau bolile tropicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?