Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Ziua Sănătăţii sărbătorită prin proteste


Medicii nu vor elibera nici astăzi rețete medicale gratuite și bilete de trimitere. Doctorii pregătesc, astăzi, un protest în capitală. De astăzi, se alătură protestului și medicii din policlinici.

Medicii de familie din Vrancea vor protesta, astăzi, la București, nemulțumiți de contractul cadru pe care reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Casei  Naționale de Asigurări de Sănătate vor să îi convingă să îl semneze. Tot astăzi este declarată Ziua Internațională a Sănătății. Pînă la noi modificări, aceștia nu vor elibera nici o rețetă compensată și gratuită și nici un bilet de trimitere pentru investigații. Singurele formulare pe care medicii le-au eliberat au fost cele pentru concediu medical. „Nu am eliberat rețete pentru medicamente compensate și gratuite și nici pentru investigații. Acordăm în continuare consultații gratuite pacienților. Mîine (astăzi n.r) este Ziua Sănătății, avem zi liberă și o vom petrece la București pentru a susține grupul nostru de negociatori”, ne-a declarat medicul Grigore Hanță, șeful Patronatului Medicilor de Familie Vrancea (PMFV). Ieri, medicii de familie care fac parte din asociația  Patronatul Medicilor de Familie din Vrancea s-au întîlnit pentru a discuta despre noul contract cadru și despre ultimele noutăți în domeniu. Aceștia și-au exprimat în continuare nemulțumirea în legătură cu modul în care evoluează negocierile cu reprezentanții sistemului sanitar. „Sîntem dirijați mediatic spre un conflict generat exclusiv de problema financiară, situație, din păcate, argmentată de intervențiile colegilor nostri”, se arată în comunicatul de presă al PMFV. Medicii de familie spun că pe lîngă modificările care micșorează veniturile pe cabinetul medical al medicilor de familie, acesta aduce atingere și pacienților care sînt înscriși pe listele. „Noul contract încalcă legea proprietății private a cabinetului MF, încalcă confidențialitatea actului medical prin solicitarea listelor de bolnavi cronici, fără nici o distincție, chiar dacă nu sînt în programele naționale. Insistarea pe birocrație nu este benefică, ci din contra, nu este înțeleasă și valorificată mental de populație”, se precizează în comunicatul de presă.

Medicii pot percepe taxe pentru consultație

Președintele PMVF spune că medicii de familie, nemaiavînd un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate sînt liberi să perceapă și taxe pentru consultație. „Sîntem persoane fizice autorizate și trăim din ceea ce muncim așa că dacă unii colegi consideră necesar, pot percepe taxe pentru consultație. Vor emite chitanțe pe care cei asigurați și le pot deconta de la CAS, unde plătesc contribuția pentru asigurările sociale”, mai spune medicul Grigore Hanță. Medicii susțin că vor fi puși în situația de a-i pune pe pacineții care au nevoie de consultație și care depășesc numărul maxim de consultații de 20 la un cabinet să își plătească serviciile medicale. Åži asta după ce de la 1 iunie va exista și coplata. „Dacă sînteți al 21 lea pacient într-o zi, la ușa cabinetului trebuie să vă taxăm consultația. În condițiile în care din iunie o să existe și coplata !”, a adăugat medicul Grigore Hanță. Conflictul dintre medicii de familie și reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate și ai Minsiterului Sănătății a apărut după ce în noul contract cadru pe baza căruia medicii acordă asistentă medicală au fost incluse cîteva clauze care îi nemulțumesc pe medicii de familie. Aceștia au început protestul săptămîna trecută.
.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?