Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Restanţele firmelor aflate în lichidare au crescut cu 7% în februarie


Sumele datorate băncilor de firmele în lichidare au crescut în februarie cu 7% față de primă lună din an, la 458 milioane de lei, concomitent cu un avans similar al restanțelor la plată, la 353 milioane lei, deși numărul companiilor în procedură de lichidare s-a redus ușor, potrivit datelor BNR.
Astfel, sumele restante înregistrate de debitorii persoane juridice aflate în lichidare au urcat de la 330 milioane de lei în ianuarie, la 353 milioane de lei, în timp ce numărul firmelor aflate în această situație a scăzut de la 448 la 431, se arată în datele publicate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB) de la Banca Națională a României (BNR). De remarcat că în cazul companiilor în procedură de lichidare aproape 80% din sumele datorate băncilor reprezintă restanțe. În ceea ce privește firmele aflate în reorganizare, restanțele acestora la bănci au crescut cu 12% în februarie, de la 201 milioane de lei la 225 milioane de lei, pe fondul unui avans ușor al numărului acestor firme, de la 122 la 130. Sumele datorate de acești debitori erau de 315 milioane de lei, astfel că procentul de restanțe se ridică la 71%.
CRB reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea și centralizarea informațiilor privind expunerea fiecărei persoane declarante, instituție de credit sau instituție financiară nebancară înscrisă în Registrul Special față de acei debitori care au beneficiat de credite și/sau angajamente al căror nivel cumulat depășește suma limită de raportare.
Datele de la Centrala Riscurilor Bancare se referă la expunerea față de un singur debitor, egală sau mai mare de 20.000 de lei, și reprezintă 90% din valoarea creditelor acordate și a angajamentelor asumate de către sistemul bancar.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?