Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Testări pentru admiterea în clasa a IX-a


    Discuțiile pe marginea noii legi a educației au continuat și ieri la sediul Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ). Însă, la fel ca și la întîlnirile precedente, lucruri spectaculoase nu s-au întîmplat. Una dintre puținele idei care s-au făcut auzite în cadrul dezbaterilor de ieri, și care ar putea constitui un amendament la actualul pachet legislativ, se referă la înființarea Consiliului de Administrație de la nivelul fiecărei școli. În opinia directorilor de școli, articolul 82 aliniatul 2 din proiectul de lege, unde se prevede că din Consiliul de Administrație trebuie să facă parte 1/3 membri cadre didactice alese de către personalul didactic al școlii, 1/3 reprezentanți ai părinților și 1/3 reprezentanți ai consiliului local, desemnați de cei din conducerea școlilor. Directorii au propus în unanimitate ca aceste consilii să fie formate din 1/2 cadre didactice , 1/4 reprezentanți ai părinților și 1/4 reprezentanți ai consiliilor locale. Directorii au mai propus și eliminarea portofoliului elevilor la admiterea la liceu.
Cornel Noană, director al Colegiului Național „Unirea”, a subliniat că admiterea la liceu trebuie să se facă prin susținerea unor testări, în urma cărora elevii să poată intra în clasa a IX-a. Tot în cadrul dezbaterii de ieri, s-a mai discutat și despre formele de angajare, respectiv tizularizare în învățămînt. Carmina Corbeanu, directorul Liceului Pedagogic „Spiru Haret”, a propus un amendament, potrivit căruia personalul didactic auxiliar și nedidactic să fie angajat pe o perioadă determinată. Toate aceste propuneri au fost votate în unanimitate de directorii de școli prezenți la discuții.
Astăzi este ultima zi în care legea educației va mai fi dezbătută la Inspectoratul Åžcolar. De această dată, la discuții sînt așteptați să ia parte membrii Consiliului Consultativ al Inspectoratului Åžcolar.
Ultimul cuvînt la discuții îl vor avea reprezentanții „Pro Democrația”, care sînt așteptați la dezbateri, la sediul Inspectoratului Åžcolar, cu începere de la ora 14.00. Cele mai interesante propuneri, care au beneficiat de susținerea mai multor peroane prezente la discuții în cele patru zile de dezbateri, vor fi înaintate în cel mai scurt timp ministerului de resort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?